Zanimljivosti
I. OŠ ČAKOVEC
Naučili što je zupčasti prijenos, kako programirati robote…
objavljeno: 23. siječnja 2017.

Dok su informatičke radionice organizirane već sedmu godinu zaredom, radionice iz tehničke kulture bile su ove godine prvi put i pokazale su se kao pun pogodak.
Na ovoj radionici zabavno mi je i zanimljivo. Puno sam naučio, od zupčastog prijenosa do toga kako je zapravo teško napraviti obična vrata, iako izgleda da je lako. U svom radu koristimo odvijače, ključeve, a kad zatreba i ruke. Ovdje sam stekao i puno novih prijatelja, pa ću se opet u njih uključiti, ako budu organizirane – zadovoljan je bio Viktor iz I. OŠ Čakovec, jedan od 40-ak polaznika radionica tehničke kulture iz informatike, robotike, strojarstva, elektronike, avio i raketnog modelarstva, radiogoniometrije, izrade animiranih filmova, oslikavanja predmeta te kreativne radionice.
Radionice je Grad Čakovec organizirao u suradnji s Društvom pedagoga tehničke kulture Međimurske županije.
U sklopu radionice strojarstva i konstruktorstva počeli smo od početka, od osnovnih alata, a sada, nakon tri dana, polaznici već rade jednostavne konstrukcije. Mislim da su zadovoljni – rekao je Željko MEDVED, tajnik Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije i voditelj Županijskog stručnog vijeća učitelja tehničke kulture u Međimurskoj županiji.
S obzirom na zanimanje učenika, Medved najavljuje da će radionice tehničke kulture organizirati i u vrijeme ljetnih školskih praznika.
Mnogi učenici su već izrazili želju, a imaju i volju – zadovoljan je Medved.
Dok su tehničke radionice organizirane prvi put ove godine, informatičke nisu novost i za njih već tradicionalno vlada veliko zanimanje učenika. Tako je organizirana 3D gradionica, a zanimljivo je bilo i programiranje robota.
U sklopu 3D gradionice polaznici su imali priliku upoznati tehnologiju 3D ispisa, dakle i radili smo na dizajnu 3D modela i to ispisivali na 3D printeru, učenici su mogli vidjeti kako izgleda i funkcionira humanoidni robot, a učitelj Branko Vujnović otkrivao im je tajne programiranja robota – rekla je Ivana RUŽIĆ, učiteljica informatike na I. OŠ Čakovec.
Sudionike radionica i njihove mentore posjetili su zamjenici čakovečkog gradonačelnika Mario MEDVED i Romano BOGDAN.
Mnogo se govori o STEM području, odnosno znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, a ove radionice su upravo iz tih, kako mnogi kažu, zanimanja i znanja budućnosti. Iz razgovora s voditeljima vidimo da su učenici odlično prihvatili takav način provođenja zimskih praznika i siguran sam da će idućih godina ove radionice biti još posjećenije – rekao je Romano Bogdan, zamjenik čakovečkog gradonačelnika.
Kamp klizanja, koji je bio od 27. do 30. prosinca, okupio je 300 učenika i po broju sudionika oborio sve prošlogodišnje rekorde po broju sudionika svih zimskih radionica.

S obzirom na veliko zanimanje djece, čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač je pri obilasku klizačkog i plivačkog kampa najavio još više sadržaja za iduće zimske praznike. Sada je to ponovio i njegov zamjenik.
Sve radionice i kampovi koštat će oko 20.000 kuna, što nije puno jer svaka kuna uložena u obrazovanje nije trošak, nego ulaganje u našu budućnost. Broj sudionika najbolji je pokazatelj da te aktivnosti tijekom zimskih praznika imaju smisla pa ćemo i sljedećih godina ne samo nastaviti s kampovima i radionicama, nego ih i dodatno proširivati – najavio je Bogdan. [ IZ DRUGIH MEDIJA | regionalni.com ]