Zanimljivosti
NA SVJETSKOJ OLIMPIJADI MLADIH PRIRODOSLOVACA U INDONEZIJI
Solinjanin Luka Bulić Bračulj osvojio brončanu medalju
objavljeno: 23. siječnja 2017.

…na Baliju u Indoneziji, gdje je osvojio brončanu medalju.

Luka je bio dio šesteročlanog hrvatskog tima na natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u konkurenciji s timovima iz pedesetak zemalja svijeta. Natjecanje se sastojalo od tri testa podijeljena na Multiple Choice Question Test i Theoretical Test i Experimental Test, koji se rješavao u ekipi od troje, ali su medalje dodjeljivane pojedinačno.

Luki takva velika natjecanja nisu novost jer je još kao učenik 7. razreda osnovne škole sudjelovao na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca IYNT u Beogradu te sa svojom ekipom osvojio zlatnu medalju, u svibnju 2016. bio je član brončanoga hrvatskog tima na Europskoj olimpijadi mladih prirodoslovaca u Estoniji, a u srpnju iste godine član srebrne ekipe Međunarodnoga turnira mladih prirodoslovaca u Shirazu, u Iranu. 
Unatoč bogatom iskustvu, odlazak na Svjetsku olimpijadu, priznaje Luka, bio mu je veliki izazov. 


– Lijep je osjećaj znati da si dio ekipe koja predstavlja tvoju zemlju na natjecanju svjetske razine na koje je i sam plasman veliki uspjeh – kazao nam je Luka, koji je nakon tri testa osvojio 80,2 boda i brončanu medalju, a nedostajalo mu je samo 0,45 bodova za srebro.
– U svakom slučaju, sretan sam jer sam stekao novo vrijedno iskustvo i nove prijatelje iz raznih dijelova svijeta, a bio sam i na organiziranim izletima po Baliju te naučio nešto o kulturi i običajima Indonezije – kazao je Luka, koji se odmah nakon povratka počeo pripremati za EUSO, European Union Science Olympiad, za koji će drugi krug testiranja biti u siječnju, a uz to radi na projektu za IYNT, International Youth Naturalist Tournament. 
– Već se polako počinjem pripremati za redovna natjecanja. Nadam se otići na državna natjecanja iz matematike, fizike, kemije i biologije – otkrio nam je Luka, kojem najveću podršku pružaju roditelji, ali i ostatak obitelji te prijatelji iz razreda i profesori, što on uistinu i zaslužuje. [ IZ DRUGIH IZVORA | solin.hr ]