Savjeti stručnjaka
UPOZNAJTE NAA
Robot-učitelj koji poučava čitanje, pisanje i kodiranje
objavljeno: 30. siječnja 2017.

NAO je robot. Njegova uloga u školi je poučavati čitanje, pisanje i kodiranje, i čini se da on to obavlja vrlo dobro.

Odmah je NAO osvojio srca učenika i učitelja, od predškolske do sveučilišne razine.

Poput novog alata za učenje, on pomaže učenicima učiti o programiranju, čitanju i pisanju, ali pomaže i učiteljima održati pozornost svojih učenika tijekom poučavanja.

NAO plesom ili podizanjem raznih predmeta te analizom svog okoliša čini učenje kodiranja stimulativnijim, privlačnijim i konkretnijim. Učenje brojenja, pričanje priče ili čak i pisanje postaju zabavniji uz tog robota.

NAO je interaktivan i zabavan. Angažira učenike i zaokuplja njihovu pozornost. I prilagodljiv je potrebama učionice, od pojedinaca do grupa.

NAO je velika pomoć učiteljima koji zaista žele eliminirati monotone zadatke.

Iako možda izgleda kao golema akcijska figurica, taj humanoidni robot je zapravo moćan i okretan edukacijski alat. Njegova fleksibilnost potječe iz njegove mogućnosti da ga programiraju korisnici, stoga ga se može koristiti za cijeli niz predmeta, od matematike do književnosti, te za osnove kodiranja. NAO je sposoban vizualno prepoznavati oblike i lica, prepoznavati govor na 20 jezika i pamtiti jedinstvene podatke o različitim korisnicima, što svaku interakciju s tim robotom čini personaliziranom.

Programiranje NAA omogućuje veliku fleksibilnost. Obično ga se koristi kao privremeno pomagalo za nastavu, jer može uskočiti umjesto učitelja i učenike uputiti u neke jednostavne aktivnosti.

NAO također može ispitivati učenike, reagirati na flash kartice i glasovne odgovore te poučavati kratke lekcije. Dio njegove uspješnosti je u njegovom novitetu: ne iznenađuje da su učenici često uzbuđeniji što će raditi s robotom nego s ljudskim bićem.

Tvrtka koja ga je izgradila napravila je i niz aplikacija za korištenje u učionici, da bi se pomoglo djeci učiti o emocijama i jeziku tijela te da bi im se omogućile vježbe putem imitacije i drugih društvenih vještina. Uz to, učitelji i programeri mogu stvoriti vlastite aplikacije i podijeliti ih s ostatkom zajednice.

NAO može biti izvanredan resurs za poučavanje.

Robot je silno utjecao na nastavu, kaže Gavin Summerfield, ravnatelj osnovne škole Birckbeck, a da bismo otkrili kako NAO funkcionira, zamolili smo ga za malu demonstraciju. Pogledajte video robota-učitelja OVDJE.

…………………

NAPOMENA:

  • TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih online korisnika u 279 zemalja i područja, te stoga najveća online mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati te inspirirati edukatore diljem svijeta.
  • Izvor: tes.com

 

 

https://asknao.aldebaran.com/