Iz školskog svijeta
OŠ BARTULA KAŠIĆA, ZADAR
Abakus – što je to?
objavljeno: 26. siječnja 2017.

Sudjelovale su i naše učiteljice Natalija ZVELF i Elza NADAREVIĆ-BARIČIĆ, koje čeka i daljnja edukacija.

ŠTO JE ABACUS SOROBAN?

Soroban je naprava koja se koristi za računanje. S pomoću sorobana objašnjava se jednostavno i slikovito prikaz brojeva i decimalnog sustava, izračunavaju se računske operacije korak po korak, stvara se pozitivno stajalište prema matematici i motiviraju se djeca, razvija se sposobnost mentalnog računanja.

To je japanska metoda računanja stara više od 500 godina, način izvođenja računskih operacija (zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja) za koje nije potrebno imati ni olovku, ni papir, a ni računalo.

Danas kada postoje mnoge vrste računala Japanci se koriste sorobanom za sve vrste računanja, u poslovnim uredima i kod kuće. Sastavni je dio japanske kulture i Japanci ga rado predstavljaju diljem svijeta. Pokazalo se da učenici vrlo rado računaju na toj maloj, čarobnoj spravici.

JOŠ JEDAN NAČIN RADA S DAROVITIMA

Razmišljajući kako sve možemo raditi s darovitom djecom, odlučile smo se prijaviti na skup, dobro se educirati i od sljedeće školske godine i u našoj školi formirati dvije skupine učenika koje bi učile matematiku na abakusu – jednu nižih razreda i jednu skupinu učenika viših razreda. Da bismo to mogle raditi, odnosno da bismo bile ovlaštene za rad, moramo odslušati prvi i drugi stupanj (29. 4. – 1. 5. 2017.), položiti ispite, nabaviti računaljke i krenuti – rekla nam je učiteljica Elza Nadarević-Baričić.

Nadamo se da ćemo sve to uspješno ostvariti i u sljedeću školsku godinu krenuti s nekim novim, drugačijim načinom približavanja matematike učenicima te da će učenici koji vole matematiku biti zadovoljni. To će biti još jedan način rada s darovitom djecom u našoj školi – dodaje učiteljica Natalija Zvelf. Želimo im uspjeh! [ Izvor: bartulin.com ]

Pripremila: Justina COLIĆ, 7. razred

Mentori: Elza NADAREVIĆ-BARIČIĆ i Natalija ZVELF