Zanimljivosti
OŠ ZRINSKIH NUŠTAR | PODRUČNA ŠKOLA CERIĆ
Sada znaju što je to sigurniji internet
objavljeno: 10. veljače 2017.

Odrastajući, upoznaju pomalo sve čari interneta, gledaju crtiće, slušaju glazbu, igraju igrice, fotografiraju i uređuju fotografije. Na tom virtualnom putu najčešće su sama i vrlo brzo postaju snalažljivija i spretnija u korištenju mobitela, tableta i računala od svojih roditelja.

Osim mnoštva korisnih i pozitivnih stvari, internet krije i brojne opasnosti. Da bi se javnosti skrenula pozornost na problem sigurnosti djece na internetu, diljem svijeta se u veljači obilježava DAN SIGURNIJEG INTERNETA.

Sa svojim učenicima u Područnoj školi Cerić obilježavanju toga dana sudjelujem već nekoliko godina provodeći različite aktivnosti. Aktivnosti smo započeli gledanjem animacije u kojoj su se učenici upoznali s nekoliko opasnih situacija na internetu.

Bila je to odlična motivacija za smišljanje pravila kako sigurno koristiti internet. Pravila smo

pisali na vlastite otiske stopala i napravili plakat naših digitalnih tragova.

Učenici su pravila pretvorili u pitanja i osmislili intervju sa stručnjakom za sigurnost na internetu, patkom Oskarom.

SID2017intervju from Marica Jurec on Vimeo.

Ove je godine, kao i prošle, u cijeloj Hrvatskoj obilježavanje Dana sigurnijeg interneta proveo Centar za sigurniji internet iz Osijeka, koji nam je pripremio brojne materijale i organizirao videokonferenciju za učenike kojoj smo se rado pridružili i naučili kako se zaštititi igrajući igrice i posjećujući društvene mreže.

Na kraju dana svaki je učenik samostalno riješio KVIZ O POZNAVANJU PRAVILA SIGURNOSTI NA INTERNETU  u kojem je sudjelovalo više od 16.000 učenika.

Iako neki roditelji možda imaju negativan stav prema računalima i ne žele da ih djeca u školi koriste, smatram da ne možemo zanemariti moderne tehnologije i praviti se da ne postoje. Stoga se trudim u izvannastavnim aktivnostima Mali informatičari i projekt Pet za net poučiti svoje učenike kako iskoristiti ono najbolje što nam računalo i internet pružaju.

………………..

Marica JUREC, učiteljica razredne nastave | OŠ Zrinskih Nuštar, PŠ Cerić | UHURN Zvono