Jučer-danas-sutra
MORATE RISKIRATI DA BISTE NAPREDOVALI U ŽIVOTU
Razmišljanje koje može promijeniti vaš život
objavljeno: 16. veljače 2017.

Neuspjeh je opcija. To se možda čini jednostavnim, ali ovaj način razmišljanja može značiti jako puno u vašem životu.

Nedavno sam pročitao članak o tome kako je restoran Dominos Pizza reformulirao svoj imidž. Godine 2010. cijena njegove dionice bila je samo 8,76 dolara. Ali, tada je Patrick Doyle postao izvršni upravitelj i promijenio je tvrtku u nešto sasvim novo. Pogodite koliko je sada cijena dionice – 170 dolara!

Kako je to moguće? Kako je tvrtka mogla napraviti takav napredak? Veliki razlog je to što Doyle razmišlja na ovaj način. Za njega, neuspjeh je opcija. On objašnjava da postoje dva velika zla koja on naziva „propust pristranosti“ i „averzija gubitka“.

  • PROPUST PRISTRANOSTI je tendencija da se više brinemo o tome da nešto napravimo nego o tome da ne napravimo ništa, zbog toga što svatko vidi rezultate nečega što je pošlo po zlu, a rijetki vide cijenu nečega što smo propustili napraviti.
  • AVERZIJA GUBITKA opisuje tendenciju da igramo s ciljem da ne izgubimo, umjesto igranja da bismo pobijedili.

Svi mi moramo prebroditi to dvoje.

Zašto?

Zato što zbog njih ostajemo u svojim “udobnim zonama”. Zbog njih nevoljko iskušavamo nove stvari jer se bojimo da nećemo uspjeti i da ćemo se osramotiti pred drugima.

Da biste ih prebrodili, morate imati odgovarajući način razmišljanja. Taj način razmišljanja je sljedeći: nema ničeg lošeg u neuspjehu, stoga riskirajte i iskušavajte nove stvari. Usvajanje tog načina razmišljanja moglo bi vam promijeniti život.

Slijede tri savjeta koji će vam pomoći da pretvorite taj način razmišljanja u djelo:

  • Budite svjesni svojih mogućnosti.

Prije nego iskušate nešto novo morate znati svoje opcije. Morate znati koje su vaše mogućnosti. Stoga se pobrinite da budete informirani. Za to biste trebali čitati knjige, blogove ili slušati podcastove. Zatim, kad nađete nešto zanimljivo, zapišite to.

  • Eksperimentirajte.

Nakon što ste saznali koje su vaše mogućnosti, morate eksperimentirati njima. Moj omiljeni način za to je rad na dodatnim projektima.

  • Učite i prilagodite se.

Vaš dodatni projekt mogao bi završiti kao uspjeh ili neuspjeh. Ako propadne, to je sasvim u redu; jednostavno ga smatrajte prilikom za učenje. Naučite iz njega što više možete i prilagodite se u skladu s time. Ako uspije, tad mu možete posvetiti više resursa. To se neće dogoditi ako ne budete eksperimentirali.

MORATE RISKIRATI DA BISTE NAPREDOVALI U ŽIVOTU.

Da, možda nećete uspjeti, ali nemojte zaboraviti da biste mogli uspjeti.

 Međutim, uspjeh neće doći ako nikad ne pokušate.

……………………..

NAPOMENA:

  • Cilj portala Life Optimizer je maksimiziranje vaše osobne efektivnosti. Mnogi ljudi žive ispod svog maksimalnog potencijala. Iako postižu razne stvari u svom životu, još postoji puno toga što bi mogli postići. Problem je u tome što ne optimiziraju svoje živote. Postoje aspekti njihovih života koji mogu biti bolji i efektivniji nego što su sada.
  • Izvor: lifeoptimizer.org