Zanimljivosti
ŠKOLA ZA TURIZAM, UGOSTITELJSTVO I TRGOVINU PULA
Dodatne kompetencije za mesare i kuhare
objavljeno: 16. veljače 2017.

…koji AZRRI još od 2014. godine provodi s partnerima iz Hrvatske, Italije, Belgije, Francuske, Rumunjske i Poljske. U prve dvije godine rada na projektu stručnjaci iz tih šest zemalja zajedno su razvijali tri nastavna programa iz područja poljoprivredno-prehrambene proizvodnje: za prerađivače mesa, prerađivače voća i povrća te prerađivače mlijeka.

Od prosinca 2016. godine u pulskoj je Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu započela testna nastava za ta tri programa, kojom je obuhvaćeno 30 učenika, a praktičnu nastavu iz kulinarstva i poznavanja mesa autohtonih pasmina pohađaju u Edukacijsko-gastronomskom centru Istre.

Upravo je to bio povod da na konferenciji za novinare u ime hrvatskih, odnosno istarskih partnera, projekt CAVA predstave direktor AZRRI-ja Igor Merlić i AZRRI-jeva voditeljica međunarodnih projekata Jasenka Kapuralin, zatim ravnateljica pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Orhideja Petković te ravnatelj pazinskog Pučkog otvorenog učilišta Darko Tumpić.

Igor Merlić je za projekt CAVA rekao da njime AZRRI nastavlja svoj niz aktivnosti fokusiran na valorizaciju autohtonih istarskih proizvoda i namirnica, koje se želi očuvati i približiti iz suvremenim istarskim potrošačima, kao i ugostiteljsko-turističkoj privredi u kojoj ti proizvodi i namirnice nisu dovoljno zastupljeni. Ukupna vrijednost projekta CAVA je 421.000 eura, od čega je proračun za aktivnosti AZRRI-ja 53.000 eura.

Jasenka Kapuralin je izvijestila da je CAVA već petnaesti AZRRI-jev euro-projekt, ali prvi koji se provodi u sklopu programa Erasmus+, a AZRRI-jev zadatak u tome projektu je da zajedno s partnerima educira 30 učenika u testnoj nastavi kojom se provjerava valjanost pripremljenih nastavnih programa.

Orhideja Petković je rekla da u testnoj nastavi sudjeluju učenici koji se školuju za zanimanje kuhara te hotelijersko-turističkog komercijalista, koji uz praktična znanja uče i socijalne vještine potrebne za vođenje poslovanja, primjerice, jednog OPG-a ili manjeg preradbenog pogona.

Darko Tumpić je pak najavio da će nakon svršetka projekta CAVA, koji traje do kolovoza 2017. godine, tijekom njega nastali nastavni programi biti ponuđeni tržištu te će se u ustanovama, poput pučkih otvorenih učilišta, oni biti osnova za programe stručnog usavršavanja. Da su takva znanja potrebna, ali i tražena na tržištu rada, potvrđuje čak 250 polaznika na lanjskim AZRRI-jevim specijalističkim kulinarskim radionicama, istaknula je Jasenka Kapuralin, najavivši također da će se krajem veljače u poljskom gradu Wroclawu održati susret učenika koji su pohađali i profesora koji su održavali testnu nastavu, iz svih zemalja uključenih u projekt.

Na pazinskom nastavnom danu pulski su učenici najprije obišli AZRRI-jev mesni laboratorij u Pazinu, te farmu istarskog goveda podno Gortanova brijega, a zatim su s profesorima Robertom Perićem, Igorom Černjulom i Igorom Ciceranom učili pripremati jela od mesa istarskih autohtonih pasmina i istarskih autohtonih namirnica. Na nastavnom su se jelovniku našli fuži s karbonarom od istarske pancete; kobasice s pestom od orihi i bašelka i kremom od palente; kare od janjca u kori od raženog kruha i mlade kapule; giravolta od hrbata boškarina s jabukama i kremom od pečenog celera; te kao desert krema od skute s mrvljenim cukerančićima.

Cilj ovakve pripreme jela je da se što bolje istakne kvaliteta pojedine namirnice uključene u recept ­– naglasio je učenicima njihov kuhar profesor Robert Perić, a bila je to ujedno i idealna ilustracija što se želi postići razvijanjem takvih nastavnih programa: ne imitirati zanimanje mesara ili kuhara, nego one koji tim zanimanjem već vladaju, ili su se za njega već školovali, obogatiti dodatnim kompetencijama. [ IZ DRUGIH MEDIJA | glasistre.hr ]