Zanimljivosti
ZABOK: LIKOVNO-LITERARNI NATJEČAJ O TEMI DOMOVINSKOG RATA
Najbolji učenici nagrađeni
objavljeno: 17. veljače 2017.

…te najboljim učenicama i učenicima na likovno-literarnom natječaju o temi Domovinskog rata.

U 2016. godini u sklopu projekta koji provodi Udruga veterana specijalne policije Barun u suradnji s udrugom branitelja Domovinskog rata Sv. Juraj iz Gornje Stubice, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Krapinsko-zagorske županije, Općine Stubičke Toplice, Općine Zlatar Bistrica, Općine Gornja Stubica i Grada Donja Stubica, održana su 22 predavanja, kojima je obuhvaćeno 1300 učenika iz 17 osnovnih i srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije te jedne srednje škole iz Primorsko-goranske županije. Ove godine na likovno-literarni natječaj, koji se u suradnji sa zagorskim osnovnim i srednjim školama provodi od 2014. godine, pristigao je 161 rad (16 literarnih i 145 likovnih).

Na dodjeli nagrada bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo: „Neprekidno govorimo da u obrazovnom sustavu u nastavi nije dovoljno obrađena tema Domovinskog rata, ali ništa ne poduzimamo kao društvo i kao resorno ministarstvo po tom pitanju. Branitelji su stoga sami odlučili to promijeniti i širiti istinu o Domovinskom ratu, što je među učenicima odlično prihvaćeno, jer nitko im ne može bolje i vjerodostojnije dočarati kako je bilo u ono vrijeme. Želim zahvaliti članovima Baruna i braniteljske udruge Sv. Juraj iz Gornje na velikom doprinosu koji su dali tijekom Domovinskog rata, ali i na onome što danas čine ovim projektom, za koji se nadam da će ga dogodine podržati sve škole na području Krapinsko-zagorske županije“, rekao je župan Kolar.

U KATEGORIJI LITERARNIH RADOVA – OSNOVNE ŠKOLE prva nagrada dodijeljena je Lari Labaš, učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice za rad pod naslovom “Jer tko će ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah?” Druga nagrada dodijeljena je Luciji Lisak, učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice za rad pod naslovom “Nećemo zaboraviti”, dok su treću dobili Silvio Hopek, učenik Osnovne škole Belec za rad pod naslovom “Uskrsnuće branitelja Krste” i Gordana Vincelj, učenica 7. razreda Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor za rad pod naslovom “Domovino”.

U KATEGORIJI LIKOVNIH RADOVA – OSNOVNE ŠKOLE prva nagrada dodijeljena je Dorotei Kralj, učenici osmog razreda Osnovne škole Konjščina. Druga nagrada pripala je Leonardi Gašpar, učenici Osnovne škole Bedekovčina, a treća Eleni Eršek, učenici četvrtog razreda Osnovne škole Franje Horvata Kiša Lobor, te Mirni Bajs, učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica.

U KATEGORIJI LIKOVNIH RADOVA – SREDNJE ŠKOLE prva nagrada dodijeljena je Lani Čaržavec, druga Damiru Glasu, a treća Luki Žugecu i Teu Seljanu. Svi učenici pohađaju Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

 Na svečanosti su bili i zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek, gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić, načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić, načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić i njegov zamjenik Vladimir Škvorc te zamjenica gradonačelnika Zaboka Nevenka Gregurić. Pokrovitelji dodjele nagrada bili su hotel “Matija Gubec” iz Stubičkih Toplica i Vetropack d.d. iz Huma na Sutli. Izložba likovno-literarnih radova može se razgledati svaki radni dan do 28. veljače 2017. godine. [ IZ DRUGIH IZVORA | kzz.hr ]