Zanimljivosti
DRUGA GIMNAZIJA VARAŽDIN
Posjetili znanstvenu gimnaziju u Italiji
objavljeno: 23. veljače 2017.

Uz sudionike iz Hrvatske i Italije, u projektu sudjeluju još i učenici i nastavnici iz Poljske, Latvije i Francuske, koordinator projekta je škola iz latvijskog grada Jelgave, a projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije.

Tim projektom se nastoji povećati motivacija učenika i poboljšati postignuća u području matematike i prirodoslovnih predmeta korištenjem zadataka iz stvarnog života koji obuhvaćaju upotrebu matematike, kemije, biologije i fizike.

Tijekom projekta rješavat će se primjeri iz stvarnog života uz moderne tehnologije, čime će se razviti digitalne kompetencije učenika, a zadatci će biti dostupni i drugim korisnicima na eTwinningu i web stranici projekta kako bi projekt utjecao na što više učenika. Prema istraživanjima, učenici vjeruju da sport nije povezan sa STEM područjem jer se na nastavi radi malo zadataka koji ta područja obuhvaćaju, pa je cilj projekta razbiti i taj mit. Intelektualni rezultat projekta su e-knjiga za nastavnike te e-knjiga koju će izraditi učenici.

U Italiji su nastavnici prisustvovali predavanjima koja su držali profesori sa Sveučilišta u Perugii, a učenici su većinu vremena proveli na znanstvenim radionicama te na nastavi u školi domaćinu. Domaćini su također organizirali konferenciju o primjeni matematike u rolanju. Svi sudionici stekli su dobar uvid u talijanski obrazovni sustav, a budući da su učenici bili smješteni u obiteljima, upoznali su i način života talijanskih vršnjaka s kojima su posjetili Milano.

Osim radnog dijela, mobilnost je uključivala i razgled Bergama te posjet Mantovi, gdje je organiziran razgled palačama Te i Ducale te katedrali. Projekt se nastavlja posjetom Varšavi u listopadu 2017. godine, gdje ću učenici steći dragocjeni uvid u poljski obrazovni sustav. [ IZ DRUGIH MEDIJA | evarazdin.hr ]