Zanimljivosti
DRUGA STRANA MEDALJE
Otvoreno pismo supružniku učitelja / učiteljice
objavljeno: 22. siječnja 2020.

Udana sam za divnog čovjeka, ali činjenica da se ponekad moj posao uvuče tamo gdje bi moj bračni život trebao biti na prvom mjestu nije uvijek bila laka.

Moj muž nije učitelj, niti je odrastao u kući u kojoj su oba roditelja bili nastavnici. Njemu je to bio potpuno drugačiji svijet, ali smo nasreću uspjeli stvari posložiti tako da zahtjevi mog posla ne naprežu moj brak niti izazivaju ljutnju mog supruga.

Supružnik školskog učitelja/ice nije uvijek svjestan onoga u što se upušta, a iskreno, nije ni učitelj(ica).

Nadam se da će vam ovo otvoreno pismo supružniku učitelja/ice pružiti perspektivu koja će vas prosvijetliti i ohrabriti kada se nađete u ulozi u kojoj se nije lako snaći, koju nije lako objasniti ili razumjeti.

POSAO NIKAD NE ZAVRŠAVA. To je dijelom zato što smo uzbuđeni poslom koji obavljamo, i dijelom zato što jednostavno uvijek ima toliko toga napraviti. Mi ćemo posao nositi sa sobom kući. Mi ćemo pričati o njemu. Ako ne pričamo o njemu, tad radimo na njemu. Ako ne radimo na njemu, razmišljamo o njemu. Ako ne radimo na njemu, pričamo o njemu. Shvatili ste. Sve što morate napraviti jest slušati, klimati glavom i pomoći nam da pronađemo mjesto i vrijeme da sve to napravimo.

ISCRPLJENOST NIJE SAMO FIZIČKA; ONA JE I MENTALNA I EMOCIONALNA. Mi cijelo svoje biće ulažemo u učenike cijeli dan – mi ih ohrabrujemo, molimo, potičemo, discipliniramo, i dajemo, dajemo i još dajemo. Učenici su na “vrtuljku” i, ako nismo pažljivi, mi se vozimo na njemu zajedno s njima. Na kraju dana trebamo nekoga tko će napuniti naše baterije jer učenici sigurno neće – ni roditelji ni školski administratori. Ne tražimo puno – vjerujte mi! Malo će biti dovoljno.

KAO I NA SVAKOM POSLU, BIT ĆE DOBRIH I LOŠIH DANA. Jednog dana poželjet ćemo odustati, a sljedeći dan osjećat ćemo se kao da smo na vrhu svijeta. To je zato što smo u to uložili svoja srca, a ponekad jednostavno imamo loš dan! Mi ne želimo da se vi osjećate kao da morate hodati po ljuskama od jaja. Lako je uplesti se u dramu ili postati dio nje time što nam govorite da se ne brinemo ili jednostavno pustimo sve, ali vjerojatno je bolje da uopće ne idete tim putem. Sutradan će biti novi dan. Jednostavno, budite tu za nas kako biste nam pomogli da ponovno pronađemo svoj fokus.

MI TREBAMO NEKOGA DA NAM POMOGNE PRIPREMITI NAŠU UČIONICU. U mojoj školi svako ljeto domari razmontiraju cijelu prostoriju da bi je temeljito očistili ili prefarbali zidove. Nemoguće je da jedna osoba sama vrati sve na svoje mjesto. Ne biste očekivali od nekog da se sam useli u novi stan, zar ne? Dakle, što to znači? Uspoređujem svoju učionicu s malim stanom. Da, mi zaista imamo puno stvari u učionici. Dnevno provodimo osam sati u njoj. Želimo da bude lijepa i funkcionalna.

MI VAS PUNO VOLIMO, ALI SVIJET POUČAVANJA, oblikovanja tuđih umova, pritiska, osude, očekivanja s kojima smo suočeni svaki dan od vlade, administracije, roditelja, drugih učitelja i samih sebe, sve to nas stavlja u krhko stanje uma i ostavlja emocionalno potresenima. Teško je nositi se sa svim tim i zatim doći kući sa smiješkom na licu, ljubaznim riječima i obzirnim gestama. Nije da mi to ne želimo – nego jednostavno nemamo više ništa u sebi. To je najteže od svega. Mi znamo da je to vama teško, ali teško je i nama.

Uvijek se sjetim filma „Freedom Writers“, temeljenog na istinitoj priči, u kojem suprug glavnu junakinju ostavlja zato što „živi za svoje učenike“ i nema vremena za njega. Ta scena me rastužuje. Ona ne shvaća kako se on osjeća. Nikad nije željela da on bude izostavljen; zapravo, provela je sate pričajući mu o tome. Ali, upravo u tome je bio problem, zar ne? Ako ste gledali film, znate kraj. Ako niste, jednostavno znajte da ona obavi nevjerojatan posao sa svojim učenicima, ali izgubi svoj brak. Mi ne pretpostavljamo svoje učenike svojim supružnicima. Svjesna sam da to može tako izgledati drugoj strani, ali mi to zaista ne činimo.

Na kraju dana mi vas trebamo i želimo više nego bilo što ili bilo koga drugog – da budete naša stijena, naša podrška, netko tko će nas saslušati, pomoći nam u kućanskim poslovima i biti naš najveći obožavatelj. Mi nikad nećemo dobiti to negdje drugdje i, ako ikako možete izdržati do kraja polugodišta, obećavamo da ćemo vam se iskupiti.

………………….

NAPOMENA: 

  • Portal Teachers Pay Teachers je zajednica milijuna edukatora koji žele s drugima podijeliti svoj rad, svoje uvide i svoju inspiraciju.
  • Izvor: teacherspayteachers.com