Savjeti stručnjaka
OŠ TORDINCI
UČIMO UZ IGRU: izradimo igre za pametnu ploču
objavljeno: 1. ožujka 2017.

U ovom članku predstavit ću neke od njih.

  • PREMETALJKA

Tu zanimljivu igru u kojoj učenici trebaju od zadanih slova složiti traženu riječ pronaći ćemo pod nazivom Anagram.

Nakon što otvorite program za pametnu ploču idite na mapu Lesson Activity Toolkit 2.0 + Interactive and Multimedia + Anagram

 

 

Pritiskom na tipku Edit krenite s izradom igre. U prazna polja (Anagram) upišite riječi. U polje Clue upišite objašnjenje određene riječi, a po želji u polje Remove images umetnite sliku (koju ste spremili na radnu površinu) putem naredbe Insert. Sliku je uvijek potrebno smanjiti da bi ju lakše umetnuli u polje.

 

U igri možete uključiti vrijeme u kojem je potrebno složiti određenu riječ, ali tu mogućnost ne preporučujem u 1. razredu.

 

IDEJE ZA KRAJ:

Igra je izvrsna za sve dobi i nastavne predmete, a možete ju koristiti u 1. razredu nakon što obradite već nekoliko slova.

  • KVIZ

Novije verzije programa za pametnu ploču omogućuju nam jednostavnu izradu kviza sa zadatcima višestrukog izbora (Multiple choice).

Nakon što otvorite program za pametnu ploču idite na mapu Lesson Activity Toolkit 2.0 + Interactive and Multimedia + Multiple choice.

 

Pritiskom tipke Edit krećete s uređivanjem kviza. Upišite pitanje i 4 odgovora te izaberite točan odgovor i pritisnite Save. Nakon toga idite opet na Edit i upišite sljedeće pitanje s odgovorima.

Na kraju spremite svoju igru na radnu površinu. File + Save As + Desktop

 

POGAĐANJE RIJEČI (Word guess)

 

Evo još jedne igre u kojoj pogađamo odgovarajući pojam. Svaki puta kad pogodimo slovo, ubacujemo loptu u koš ili gol (Basketball, Soccer, Tomato splat).

Pritiskom na tipku Edit počinjemo s unošenjem zadanih pojmova zajedno s objašnjenjima. Na kraju pritisnemo OK i spremimo našu igru na radnu površinu.

 

Unošenje lozinke nije potrebno.

………….

IDEJE ZA KRAJ:

Igru možete izraditi za sve nastavne predmete i koristiti od 1. razreda.

1. r. – dani u tjednu, brojevi u matematici, geometrijska tijela i likovi, pojmovi vezani uz različita godišnja doba…

2. r. – prometna sredstva, nazivi instrumenata, brojevi…

3. r. – vode u zavičaju, imena gradova, sela, likovi lektirnih djela…

4. r. – nazivi rijeka, planina, nacionalnih parkova, gradova i sela vezanih uz određeni zavičaj, nazivi književnih djela i književnika…

…………….

Marija BANIĆ, diplomirana učiteljica razredne nastave | OŠ Tordinci