Zanimljivosti
I U OŠ KRAPINSKE TOPLICE
Program prometne kulture za najmlađe
objavljeno: 19. listopada 2017.

Sudionike preventivne akcije obišla je i zamjenica župana Jasna Petek, koja je ovom prilikom zahvalila Odboru za sigurnost prometa Krapinsko-zagorske županije na inicijativi za pokretanje akcije. „Vrlo je važno da djeca kroz praktične vještine, na njima zanimljiv način, stječu nova znanja iz prometne kulture. Program financiramo zajedno s općinama i gradovima te potporom nacionalnog programa Ministarstva unutarnjih poslova. Ove smo godine uključili 900 učenika iz 25 osnovnih škola, a nadam se da ćemo sljedeće godine imati učenike iz svih škola s područja naše županije“, rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti.

Program prometne kulture za najmlađe preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižega osnovnoškolskog uzrasta. Program je Hrvatska inačica koncepta Jumicar koji je potekao iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja više od 25 godina. U Hrvatskoj je obuku prošlo oko 30 tisuća učenika drugih i trećih razreda u više od 150 osnovnih škola.

Program čine dva dijela: multimedijsko predavanje o prometnim pravilima i ponašanju u prometu, dok je drugi dio praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Posljednjih se godina edukacijama pridružuju lokalne organizacije Crvenoga križa i vatrogasnih društava, pa djeca u tijeku obuke imaju priliku proći radionice Osnove prve pomoći i Protupožarna zaštita za djecu. Nakon obuke polaznici dobivaju vozačke dozvole, koje su im ovaj put u Krapinskim Toplicama podijelili zamjenica župana Jasna Petek, ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štibohar i predsjednik Odbora za sigurnost u prometu KZŽ Ivica Jelenčić. [ IZ DRUGIH IZBORA | kzz.hr ]