Pljesak molim
INTERNATIONAL WORLD SCHOOLS DEBATE TOURNAMENT SLOVENIA
Hrvatski učenici osvojili međunarodni debatni turnir
objavljeno: 15. ožujka 2017.

Ovaj međunarodni turnir s najdužom europskom tradicijom među dosadašnjim pobjednicima broji ekipe iz SAD-a, Engleske i Južne Koreje, a od ove godine po prvi puta i Hrvatske.

U konkurenciji od 120 učenika iz cijeloga svijeta Marija JARNJAK, Hrvoje KOŽIĆ i Maja ROGLIĆ učenici zagrebačke II. i V. gimnazije završili turnir sa savršenim rezultatom, 9 debata bez izgubljenog boda. Na turniru su nastupili u organizaciji Hrvatskog debatnog društva, a u finalu su pred panelom sudaca iz Novog Zelanda, Filipina i Slovačke jednoglasno pobijedili protivnike.

Ostvareni su i zapaženi individualni rezultati naših učenika. Naime, među deset najboljih govornika plasirali su se Marija (2. mjesto) i Hrvoje (8. mjesto). Uz spomenute učenike, u uspješnom nastupu Hrvatske reprezentacije na ovom turniru sudjelovali su i učenici iz I., II., IV., V., VII., XV., XVI. te Klasične gimnazije. Do polufinala natjecanja došla je još jedna hrvatska ekipa učenica XVI. gimnazije (Nika Čavar, Ivana Brajdić i Viktorija Zorić) koje su polufinalnu debatu izgubile 2:1.

Kroz tri dana rasprave učenici su analizirali u kojem smjeru trebaju krenuti odnosi između SAD-a i Rusije, kako treba pristupiti stabilizaciji zemalja nakon revolucija, o pravima roditelja koji su počinili kaznena dijela te treba li zabraniti glazbu koja promiče nasilje. Osim debatiranja na engleskom jeziku, poseban izazov za naše učenike predstavlja i činjenica da su sve ove teme potpuno odsutne iz njihovog regularnog obrazovanja te se za natjecanja pripremaju u svoje slobodno vrijeme. [ IZ DRUGIH IZVORA | hdd.hr ]