Školstvo u medijima
NASTAVNE STRATEGIJE
VIDEO | Zašto umijeće govorenja treba poučavati uz matematiku i pismenost
objavljeno: 17. ožujka 2017.

Međutim, većina ljudi također treba prenijeti svoje misli i ideje drugim ljudima oralno, a strategije uspješne komunikacije se često ne poučavaju s istom preciznošću i strukturom kao drugi dijelovi kurikuluma.

Škola 21, javna škola u Londonu, primarni fokus svega što se u školi radi stavila je na sposobnost tečnog i gramatičkog izražavanja u govoru. Od najranijih razreda nadalje učitelji podupiru učenike u potrazi za vlastitim glasom, pristojnim izražavanjem drugačijih mišljenja i osporavanjem tuđih mišljenja. Te vještine su nužne za osnovnu i srednju školu, ali može ih biti teško naći u mnogim učionicama zato što učenici nisu naučili uspješno komunicirati.

Tim portala Edutopia je posjetio Školu 21 i snimio nekoliko izvanrednih videa u kojima učenici vježbaju svoje komunikacijske vještine uz podršku učitelja.

Drugi ključni element programa Škole 21 je „blagostanje“ – kurikulum društvenog emocionalnog učenja ugrađen u učeničko školsko iskustvo. U sljedećem videu učitelji komunikacijskih vještina pomogli su kultivirati neke iznimno važne vještine kod svojih učenika, koji se već u vrlo ranoj dobi suočavaju s teškim temama poput rase, različitosti, raznovrsnosti i ljubaznosti.

Zato što je oralna komunikacija središnji dio Škole 21, učenici nastavljaju izgrađivati svoje vještine dok napreduju u školi, sve dok im iznošenje mišljenja i branjenje vlastitih stavova na temelju istraživanja ne uđu u naviku. Škola također pokušava pomoći učenicima da vide napredak koji su postigli nuđenjem “trenutaka kulminacije” u kojima mogu pokazati svoje vještine javnog govorništva pred pravom publikom.

Govorenje je dio gotovo svake učionice, ali može se lako pretpostaviti da učenici već znaju kako raditi stvari poput osporavanja ideje ili podupiranja nekog argumenta dokazima. Zapravo, vještine oralne komunikacije moraju se eksplicitno poučavati poput drugih osnovnih vještina u školi, a učena, samopouzdana mlada osoba će često moći iskoristiti te komunikacijske vještine u svom životu. Peter Hyman, suosnivač i ravnatelj Škole 21, rekao je: „Mi moramo uzdignuti govorenje na istu razinu kao čitanje i pisanje“.

…………………………….

NAPOMENA:

  • Portal Mind Shift istražuje budućnost učenja u svim njegovim dimenzijama – pokriva kulturne i tehnološke trendove, inovativna istraživanja i inovacije u obrazovanju.
  • Izvor: ww2.kqed.org