U KOPRIVNICI SLUŽBENO OTVOREN POZIV

Prijavite 'Najljepše školske vrtove'

ponedjeljak, 20. ožujka 2017.

U koprivničkom Domu mladih održani su motivacijski stručni skup i službeno otvorenje natječaja 'Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj u 2017.'

Prijavite 'Najljepše školske vrtove'

Koliko god zvučao ozbiljno, riječ je o vrlo vedrom, veselom i oku ugodnom skupu na kojem su se prezentirala iskustva s uređenjem vrtova škola koje su proteklih godina sudjelovale u natječaju i osvojile nagrade.

Natječaj uključuje sve osnovne i srednje škole te srodne odgojno-obrazovne ustanove za djecu i mladež u Republici Hrvatskoj, a projekt se održava pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, te u organizaciji HRT-a i koprivničke Knjižnice i čitaonice "Fran Galović".

Program su plesnom točkom otvorili vrtićanci iz Tratinčice kostimirani u žabe, a vodila ga je TV-voditeljica Karmela Vukov-Colić.

Ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina održala je pozdravni govor, u ime koprivničke knjižnice kao inicijatora i suorganizatora projekta.

Lidija Komes, novinarka HRT-a, autorica i mentorica projekta “NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRTOVI” te veleposlanica Hrvatske za izbor najljepših ekoloških turističkih destinacija u Bruxellesu, objasnila je da se natječaj otvara danas “u prelijepoj Koprivnici, u zelenoj Podravini upravo zato što u toj županiji ima pobjedničkih škola”.

Kad smo krenuli u projekt 1994. godine, Hrvatska se oporavljala od agresije, prognanici su se vraćali u svoje kuće i djeca u škole. Ona su bila izvan sebe zbog svega što su prošla, a ja sam u to vrijeme vodila emisiju “Slušaj kako zemlja diše”. Pomislila sam kako majka zemlja može pomoći, pa smo tadašnjoj ministrici Ljilji Vokić predložili da djeca počnu dodirivati tu zemlju, i projekt je počeo kao obnova školskih vrtova. Toliko se škola javilo da je započelo veliko cvjetno natjecanje. Zato danas imamo tisuće škola, vrtića, učeničkih domova, domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji sudjeluju. Mi smo projekt namijenili školama, a odjednom su se počeli javljati svi – ispričala je idejna začetnica projekta o njegovim počecima.

Rekla nam je kako je projekt dobio nagradu Europske federacije novinara za jedinstven pristup mladima, te su hrvatski predstavnici lani bili u školi u Bruxellesu, gdje su pokazali ljepote Hrvatske i dogovorili suradnju i njihov posjet našoj zemlji.

– Imamo tako lijepe vrtove i na moru i u kontinentalnoj Hrvatskoj da oni postaju turističke destinacije – u botanički vrt u Kaštel Lukšiću dolazi 40.000 turista, šibenska gimnazija ima samostanski obnovljeni vrt koji ljeti posjeti 70.000 turista, pa školski vrt u Malom Orašcu kraj Dubrovnika i drugi.

  • Svi uvjeti natječaja bit će objavljeni na stranicama HRT-a i Ministarstva znanosti.

Škole, vrtići i druge ustanove trebaju poslati nekoliko fotografija svojeg vrta, ispuniti upitnik koji će također biti na stranici HRT-a pa se mogu prijavljivati do 22. travnja, odnosno Dana planeta zemlje.

Pobjednik dobiva financijski iznos od 10.000 kuna koje, kako Lidija Komes kaže, mogu uložiti u svoje vrtove – u sustav za navodnjavanje, nove biljke, zaštitnu ogradu oko škole i slično. Također, dobivaju nagrade u obliku putovanja donatorima, u nacionalne parkove ili na kupanje, a odu i u posjet HRT-u, gdje upoznaju popularne glumce i voditelje.

Povjerenstvu je najvažnije da dijete dotakne tu sjemenku, da zalijeva biljku, da vidi kako cvate i donosi plod. Naša je poruka “Nemojte stvarati velike vrtove; i najmanji vrt može pobijediti ako je uređen s ljubavlju i znanjem”. Najveća dobrobit je što djeca, roditelji, učitelji i susjedi rade zajedno na uređenju ljepota oko svoje škole te na biološkoj raznolikosti Hrvatske – poruka je autorice projekta.

Na otvorenju pomoćnica ministra znanosti i obrazovanja Sanja Putica je rekla da Ministarstvo teži unaprijediti i proširiti mrežu škola koje sudjeluju u projektu na više srednjih škola, jer su u glavnini sudionice osnovne škole.

Činjenica da se ovaj natječaj provodi već 23 godine govori o njegovoj važnosti i težini, a mislim da je i hrvatsko društvo ulaskom u Europsku uniju počelo više raditi na podizanju ekološke svijesti kod mladih i činjenici da suživot čovjeka i prirode mora biti kvalitetniji. Ministarstvo ovdje pridonosi i financijskom potporom, ali i kao krovna institucija šaljući svim školama pozive potičući ih da sudjeluju u natječaju – riječi su Sanje Putice.

Zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec izrazila je ponos što je Koprivnica prepoznata kao grad koji može biti pokrovitelj takvom dugogodišnjem projektu, čije 23 godine trajanja pokazuju da je uistinu snažan i važan.

Ponosni smo onime što činimo da Koprivnica bude i ostane zeleni grad, na sve naše škole i vrtiće, jer oni našu djecu odmalena uče da se brinu za okoliš. Pozivam sve naše obrazovne ustanove, male vrtlarice i vrtlare da se uključe u projekt i urede svoje vrtove najljepše što mogu, s puno ljubavi i znanja i da rastu zajedno sa svojim vrtovima – izjavila je zamjenica gradonačelnika.

Ponos je izrazio i pozivu se pridružio i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Važno je sve što se događa u školi jer je ona mjesto iz kojeg se razvijaju svi pozitivni faktori svakog društva. Krenuvši od predškolskog odgoja, preko osnovne do srednje škole, sve je to razvojni put čovjeka pa se i društvo u tom smislu razvija. Ovaj projekt govori kako se i o segmentu uređenja okoliša mora voditi računa te da je to sastavnica obrazovnog sustava – izrazio je zadovoljstvo župan. [ IZ DRUGIH MEDIJA | epodravina.hr ]

 

Vezani članci
Školski portal: Srednjoškolci novi volonteri Crvenog križa

Srednjoškolci novi volonteri Crvenog križa

Naime, polaznici spomenute srednje škole, na inicijativu svoje razrednice Anite…

Školski portal: O proljeću i šumama

O proljeću i šumama

Svjetski dan šuma obilježava se kako bi se istaknula važnost…

Školski portal: I ove godine učenici misle na prijatelje iz Ruande

I ove godine učenici misle na prijatelje iz Ruande

Svaki razred zadužen je određeni dan donijeti pripremljenu marendu u…

e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Hrvatski robotičari u novoj berbi medalja

Hrvatski robotičari u novoj berbi medalja

Pobjednička ekipa biti će prijavljena kao…

Školski portal: Primjer drugima za provedbe ekoloških projekata

Primjer drugima za provedbe ekoloških projekata

Među desetak probranih ustanova prigodu za…

Školski portal: Fetiš na kompetencije

Fetiš na kompetencije

Hannes ROTH je pripravnik njemačkog i…

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik Školske knjige

E-priručnik jest predivan digitalni svijet koji…

Neke su stvari važnije od petica!

Neke su stvari važnije od petica!

Oduvijek se divim vrijednoj, posvećenoj djeci…