6. OSNOVNA ŠKOLA, VARAŽDIN

Jubilarni 5. Zdravi tjedan

utorak, 21. ožujka 2017.

Varaždinskom 6. osnovnom školom od 27. veljače do 3. ožujka širili su se zamamni mirisi jer su učenici VI. osnovne škole Varaždin pokazali da su pravi mali majstori u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova.

Jubilarni 5. Zdravi tjedan

Šesta osnovna škola Varaždin već petu godinu zaredom provodi projekt ZDRAVI TJEDAN, čiji je cilj poticati i razvijati zdrave navike kod učenika, učiti ih o važnosti zdrave prehrane i bavljenja sportom, ali i obavljanja kućanskih poslova. Namjera je projekta potaknuti učenike na samostalnu pripremu obroka. Tema je ovogodišnjeg projekta "Brzo, zdravo i ukusno – njemačka i austrijska kuhinja", a ove je godine projekt međunarodnog karaktera s ciljem da varaždinski učenici upoznaju nove kulture i steknu nova prijateljstva. To se i dogodilo jer su, osim učitelja, našu školu i grad posjetili i učenici škola partnera.

  • Tako su 6. osnovnu školu Varaždin posjetili predstavnici partnerskih škola iz Njemačke, Austrije, Poljske, te iz Pule i Srednje škole Ludbreg.

Dani su bili prepuni raznih događanja, od kojih se mogu istaknuti neki važniji.

Svaki su dan učenici nižih razreda pripremali sa svojim učiteljicama zdravu užinu. Bilo je tu luka, sira, vrhnja, paprike, rajčice i ostalih zdravih namirnica. Učenici viših razreda izrađivali su plakate o temi njemačke, austrijske, poljske i hrvatske kuhinje, a svi zajedno međusobno su se natjecali u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova.

U međunarodnom dijelu natjecanja sudjelovali su i učitelji te učenici iz partnerskih škola. Kriteriji su bili zahtjevni jer su učenici trebali pripremiti i poslužiti zadano jelo, zdravu pizzu ili specijalitete kao što su "Dampfnudel", "Spätzle" i "Schupfnudeln" te imati uredne i čiste radne jedinice.Osim u kuhanju, učenici su odmjerili snage i u kućanskim poslovima kao što su pranje suđa, metenje, zabijanje čavala, šivanje zakrpa i gumba, a cijelo su vrijeme navijači glasno bodrili svoje školske kolege.

Gosti iz partnerskih škola posjetili su ulice, trgove i ostale znamenitosti grada Varaždina, bili su u Muzeju krapinskog pračovjeka u Krapini te vidjeli Zagreb i uživali u delicijama zagorskog kraja i varaždinskim specijalitetima.

Posljednji dan projekta Zdravi tjedan gosti iz drugih škola posjetili su učitelje 6. osnovne škole na nastavi i otišli u posjet gradonačelniku Habušu, a zatim su prisustvovali velikom finalu. Naime, učenici, učitelji i gosti iz Poljske, Austrije, Ludbrega i Pule natjecali su se u kuhanju i obavljanju kućanskih poslova.

U velikom finalu učenici nižih razreda natjecali su se u pripremi zdrave i ukusne pizze, a učenici viših razreda spremali su tradicionalna jela austrijske i njemačke kuhinje. Kuhali su učenici pobjednici svakog dana, kao što su to radili i pobjednici u obavljanju kućanskih poslova. Iako su svi učenici zaslužili pohvalu za svoje kuharske i kućanske majstorije, najbolji majstori bili su učenici 4.b (Patricia Mihaljčević i Hrvoje Fošnar) i 7. d (Sara Garafolić i Danijel Gašparić). Titulu najboljih kuhara odnijeli su učenici 1.a (Vito Fran Škvorc, Ela Roginek, Matej Rožić i Zara Manojlović) te učenici 8.c (Ena Habuš, Renea Andrea Jarnec, Eva Štager i Eva Šafar).

Svi sudionici i gosti pokazali su oduševljenje cijelim tjednom jer su vidjeli i naučili ponešto o zdravoj i uravnoteženoj prehrani i kućanskim poslovima.

............

 Petra LONČARIĆ ČASAR, učiteljica razredne nastave, 6.O.Š. Varaždin

Vezani članci
Školski portal: Natalija Kožić Lukačević dobitnica Državne nagrade za volontiranje

Natalija Kožić Lukačević dobitnica Državne nagrade za volontiranje

… koju dodjeljuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu…

Školski portal: Nitko nije premalen da bi potaknuo promjene!

Nitko nije premalen da bi potaknuo promjene!

U međupredmetnoj temi ODRŽIVI RAZVOJ klimatske su promjene ključan sadržaj,…

Školski portal: Knjižnica u drvetu starom 110 godina

Knjižnica u drvetu starom 110 godina

Sposobnost da se uroni u književnu fikciju i čita polako…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Poljski učenici među najboljima u svijetu

Poljski učenici među najboljima u svijetu

Poljski ministar obrazovanja Dariusz PIONTKOWSKI rekao…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…