Iz školskog svijeta
PRIMOŠTEN OD 29. DO 31. OŽUJKA 2017.
59. natjecanje mladih tehničara
objavljeno: 22. ožujka 2017.

…županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture u skladu s Uputama za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u 2017. godiniPravilima 59. natjecanja mladih tehničara.
Natjecanje se provodi na temelju redovitog, izbornog i izvannastavnog programa tehničke kulture te programa dodatne nastave sadržane u Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu i programa posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

………..

59. natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske bit će u primoštenskom hotelu Zora od 29. do 31. ožujka 2017. godine.

Natjecanje počinje svečanim otvorenjem u kongresnoj dvorani hotela u 17.00 sati, a završava podjelom priznanja najboljim mladim tehničarima Republike Hrvatske u školskoj godini 2016./2017.

Domaćin natjecanja je OŠ Primošten.

Ove godine na natjecanju je sudjelovao 7171 učenik viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske (školska/klupska razina), a nakon provedenih županijskih natjecanja u Primošten je na natjecanje na državnoj razini pozvano 249 mladih tehničara, oko 130 mentora tehničke kulture, članovi povjerenstava i dr.

Mladi tehničari koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture natjecat će se u jednom od 12 područja tehničke kulture (maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije, elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, orijentacija i komunikacija te robotsko spašavanje žrtve).

Natjecanje se u svim područjima sastoji od pisane provjera znanja (u trajanju od 2 školska sata), izrade tehničke tvorevine (8 školskih sati) te predstavljanja tehničke tvorevine svakog natjecatelja (do 5 minuta). [ Izvor: hztk.hr ]