Jučer-danas-sutra
UVIJEK SE ISPLATI GRADITI ODNOS S KOLEGAMA
10 savjeta za veću povezanost i suradnju
objavljeno: 24. ožujka 2017.

Vaša školska svakodnevnica skriva brojne sjajne prilike za međusobnu inspiraciju i podršku. Mi smo vam skupili 10 jednostavnih savjeta. U praksi ćete sigurno naići na mnogo prilika za suradnju.

1)       Sve je pitanje stava

Vaš unutarnji stav je presudan kad je u pitanju pronalaženje i iskorištavanje prilika za suradnju. Tko posao učitelja shvaća kao “One man show”, imat će problema u suradnji s kolegama. Pokušajte ne gledati na sebe kao isključivo individualnog igrača koji se sa svime mora boriti sam. Gledajte na se kao na stručnjaka koji uza se ima tim specijaliziranih stručnjaka. Što vas sprječava da posegnete za njihovim stručnim znanjima?

2)     Nastava ima metodu

Čak i s nastavnicima iz drugih predmeta možete sjajno raspravljati. Najbolje metode često su primjenjive na sve predmete. Pitajte kolege ponekad koje „klasike“ najčešće vade iz rukava i kakva organizacija sata je ovaj tjedan posebno popularna kod učenika. Govorite o svojim iskustvima – tako možete lako doći do neke nove ideje.

3)     Razlike mogu pomoći

Vjerojatno ćete se intuitivno okrenuti kolegama koji slično „dišu“ ili predaju isti predmet. Pokušajte se približiti i kolegama s kojima imate manje zajedničkog. Uz vaše različite jače i slabije strane možete učiti jedni od drugih i dopunjavati se iznenađujuće dobro.

4)     Iza mreže stoji još jedna mreža

U svom okruženju tražite kontakte koji vas obogaćuju. Izvan klasičnih kontakata u školi možete doći i do korisnih ideja. Dobra prijateljica vaše prijateljice je učiteljica joge? U sljedećoj prilici upitajte ju za vježbe koje možete primijeniti u učionici.

5)     Samo nemojte stajati na mjestu

Isplati se skupljati iskustva, znanja i vještine čak i o temama koje nisu povezane sa školom. Idite na radionice i tečajeve koji vas zanimaju i pustite da inspiriraju vašu školsku svakodnevicu. Na tečaju samoobrane, na primjer, možda ćete naučiti neku dobru vježbu za sprječavanje eskalacije sukoba ili na tečaju kaligrafije dobiti inspiraciju za radni listić.

6)     Pristupajte stvarima opušteno

U nervoznom i većinom formalnom školskom okruženju često je teško biti opušten. Isprobajte neformalni način ophođenja i potražite mogućnosti za kontakt izvan zbornice. Od jednostavnih grupa na Whats Appu za nebirokratsku razmjenu i brzu pomoć do poziva na večeru. Opuštena atmosfera olakšava povezivanje.

7)      Uzimanje, davanje i dugoročno razmišljanje

Pravo povezivanje funkcionira kad ne tražite korist za sebe pri svakom razgovoru. Veze žive od dugoročnog i kvalitetnog međuljudskog odnosa. Pripazite da samo ne uzimate, nego da se uvijek ponudite pažljivo saslušati i podržati druge bez očekivanja.

8)     Konkretno pitanje – konkretan odgovor

Ne bojte se pitati za konkretnu pomoć ili sugestije. Tko postupa tako, signalizira drugima da ima povjerenja u njihovu sposobnost pružanja pomoći. Molba za podršku ili savjet uvijek je znak povjerenja zbog kojeg će vašem kolegi biti drago. Što je vaš zahtjev konkretniji, to je pogodniji kao osnova za razmjenu u kojoj svi dobivaju. Upitajte ponekad kolege na koju vrstu uštede vremena na satu bi se zakleli. Od savjeta za učinkovitije ispravljanje i bolju organizaciju do nastavnih materijala – naći ćete uvijek nešto za sebe i zato se isplati preispitivati svoje navike.

9)     Ostanite budni i otvoreni

Ostanite otvoreni za suradnju i budni za male prilike koje se pojavljuju. Što više iskustva skupite, to ćete lakše prepoznati šanse za povezivanje. Za početak odredite cijeli mjesec za svjesno traženje prilika za suradnju. Na primjer, sljedeći roditeljski sastanak možete pripremiti sami ili zajedno s kolegom.

10)  Redovito se nalazite s kolegama

Neka vam prijeđe u naviku redovito izmjenjivati iskustva s kolegama. Sjednite i zajedno razmotrite koje projekte biste mogli skupa provesti. Zajednički bazen nastavnih materijala, na primjer, mogao bi vam uštedjeti puno vremena. Međusobno mini treniranje i podrška koriste svima. Zajedno možete zaista učiniti učiteljski život puno lakšim!

………………

NAPOMENA:

  •  Scook.de – internetska platforma za učitelje i učenike sa savjetima za učenje i idejama za nastavu, s više od 1000 knjiga, e-udžbenika, stručne literature i nastavnih materijala.
  • Izvor: scook.de