Pljesak molim
STROJARSKA TEHNIČKA ŠKOLA FAUSTA VRANČIĆA, ZAGREB
Nagrada za glazbalo za osobe s posebnim potrebama
objavljeno: 30. ožujka 2017.

Učenici Matej GUGEC, 1.a, Robert MALETIĆ, 2.f, Robert LEŠKOVIĆ, 3.c, Matej DOMLADOVAC, 4.c, pod vodstvom nastavnice Kristine ŠKALER i u suradnji s udrugom Radiona te tehničkom podrškom udruge FabLab.hr, izradili su tipkalo-glazbalo.

Glazbalo je namijenjeno odraslim osobama s posebnim potrebama (volontiranje kod Ozane i Udruge za autizam – Zagreb) i spektrom autističnog poremećaja, da bi se njihov svakodnevni život interaktivno aktivirao uz različita osjetila (vid, opip, zvuk i poslije okus).

Ideja je u stvaranju proizvoda za osobe koje to ne mogu kupiti niti proizvesti, a učenici razvijaju poduzetničke, prezentacijske i komunikacijske vještine, razvijaju socijalnu osjetljivost i važnost umrežavanja. Učenici koji i nisu najbolji u učenju formalnih znanja za testove spremni su odvojiti slobodno vrijeme, učiti neka znanja koja se ne ocjenjuju, a proizvode da bi poklanjali drugima u potrebi.

Na međunarodni natječaj prijavilo se 120 edukacijskih ustanova, a 62 su osvojile 3D printer. Iz Hrvatske su, osim učenika Strojarske tehničke škole  Fausta Vrančića, 3D printer osvojili i učenici iz OŠ Borovje i OŠ Stubičke Toplice. [ IZ DRUGIH MEDIJA | maxportal.hr ]