Savjeti stručnjaka
JEDNOSTAVNE TJELESNE AKTIVNOSTI ZA UČIONICU
Igre za opuštanje
objavljeno: 10. travnja 2017.

Mnogi učenici zbog dugog sjedenja i neredovitog pisanja osjećaju napetost u ramenima i vratu. Ove vježbe pomažu u opuštanju.

Berba voća. Svi stoje na prstima i protežu ruke. Zatim naizmjence protežu jednu pa drugu ruku što više mogu kao da beru voće s drveta.

Čarobni šešir. Svi postaju čarobnjaci. Dobar čarobnjak ima, naravno, šiljasti šešir pa ćemo ga stvoriti. Djeca najprije polože na glavu i kažu „abrakadabra!“ Sad polako raste šešir u visinu i djeca polako istežu ruke prema gore. To ponavljaju nekoliko puta.

Leptir. Da bi postali leptiri, djeca polažu ruke na lopatice ramena tako da se isprepletu prste na leđima. Tada mašu laktovima.

Kornjača. Kornjača je malo sramežljiva i povlači glavu u oklop. Učenici pokušavaju povući ramena do ušiju. Zatim opet postaju znatiželjni pa puštaju ruke prema dolje i povlače ramena iza. Također ponoviti više puta.

Na kraju svi stoje uspravno i naginju glavu naprijed, k prsima, zatim desno, natrag u sredinu i lijevo. Ponovno polako vrate glavu u centar, polako podignu i stoje potpuno uspravno. Gotovo.

Razmrsiti mentalni čvor. Ponekad primijetite da se misli vaših učenika zapetljavaju i ništa više ne primaju. Vrijeme je da se razmrsi čvor! Učenici se postave u krug i pruže ruke naprijed. Na vašu zapovijed svi zatvore oči i kreću se polako k sredini kruga. Čim osjete tuđu ruku, zgrabe ju. Kreću se sve dok svaki učenik ne drži dva učenika za ruku. Sad smiju otvoriti oči i pokušati otpetljati ruke bez puštanja ruke obaju učenika. Na kraju se moraju svi držati za ruke i stajati u krug. U drugoj varijanti mogu dva učenika stajati izvan kruga i voditi raspetljavanje.

Utrke konja. Svi mogu ostati na mjestu, stolicu smiju odgurnuti iza sebe kako bi dobili više mjesta. Sad idemo na hipodrom! Vi ste komentator, a vaši učenici prate vaše izvještavanje odgovarajućim pokretima i zvukovima. Konji hodaju ili trče, odnosno polako ili brzo tapšu bedra.

  • Aplauz: pljeskanje
  • Pozdrav visokog društva: nježno mahanje
  • Pozdrav djece: poskakivanje i snažno mahanje
  • Navijanje: dizati ruku u zrak i vikati „juhu“
  • Fotografiranje: pantomima fotografskog škljocanja
  • Zavoji: naginjanje ulijevo ili desno
  • Preskakanje prepreke: skočiti i poskakivati

Možda imate još neke ideje. Kad učenici upoznaju kretnje, utrka može početi. Visoko društvo pozdravlja jahače (meko mahanje), konji su dovedeni u startne boksove (lagano tapšanje bedra), oglašava se znak za start. Konji se otpuštaju (brzo tapšanje bedra), nailazi oštar zavoj (svi naginju gornji dio tijela) i nailazi prva prepreka (skok u vis)…

Dobru zabavu želimo.

………………

NAPOMENA:

  • Der Betzold Blog – blog za učitelje s aktualnim i vrijednim savjetima za školsku svakodnevicu.
  • Izvor: betzold.de