Jučer-danas-sutra
OŠ GRADINA, GRADINA
Curica Durica – čudo koje spaja generacije
objavljeno: 10. travnja 2017.

I onda se pitate kako se čita SMIB? Većina onih koji su ikad držali Smib u rukama to radi na ovim redom:

1) obavezno pročitaju strip Durica

2) nastave listati i čitati ostale tekstove.

Tako se to uobičajeno radi, vjerovali ili ne, već 30 godina. Da strip “Durica” slavi tu važnu obljetnicu, možete primijetiti jedino po malom znaku „30 godina u Smibu“, otisnutom iznad stripa.

U OŠ Gradina iz Gradine odlučili smo dostojno obilježiti tu obljetnicu. Naša ideja se svidjela i ŠKOLSKOJ KNJIZI, koja nas je odlučila podržati u akciji.

  • Skupina Mladi knjižničari napravila je izložbu posvećenu Durici.

S polica u knjižnici uzeli su brojne, već lagano zaboravljene stare brojeve Smiba i njima napunili fascikle. Tako su napravili neku vrstu knjiga koje se mogu lagano listati i pritom uživati u Duričinim zgodama. Napravili su i plakate s najvažnijim informacijama o Durici, njenom autoru, časopisu Smib, knjizi o Durici i Durici u kazalištu. Napravili su i zanimljiv poziv na izložbu. Uzeli su jednu od Duričinih epizoda i tekst koji pričaju Durica, Bibi i Lela potpuno izmijenili, stvorivši tako originalan poziv na izložbu. Taj isti tekst odlučili su i odglumiti na otvorenju izložbe. Vjerujte, to su odradili zaista sjajno i zaslužili veliki pljesak. Posjetiteljima izložbe pripremili su i mjesto gdje oni mogu i sami nacrtati Duricu, a veliko zanimanje svih izazvalo je mjesto nazvano „Strip slagalica“, gdje se od izrezanih kadrova originalnog stripa moglo složiti vlastitu priču.

Dok se tako čitalo, crtalo i slagalo, došao nam je jedan neočekivani gost. Posjetila nas je Durica! Kakvo li je samo oduševljenje zavladalo u školi kada su je ugledali! Čula je za izložbu. Kazala je da je morala doći jer voli biti glavna zvijezda! Nasmijavala nas je, pričala s nama i fotografirala se. Vrijeme je nekako brzo prolazilo u njenom društvu. Učenici 2. i 3.b morali su žuriti kako bi stigli na zanimljivu radionicu „Kako nastaje časopis“, koju im je pripremila Školska knjiga. Bio je to zaista zanimljiv dan.

………………

Luka ČIČA, knjižničar u OŠ Gradina, Gradina