Iz školskog svijeta
OŠ BUDROVCI
Treća likovna kolonija u Budrovcima
objavljeno: 12. travnja 2017.

Idejna začetnica ove kolonije, koju nazivamo BuLiK (Budrovačka Likovna Kolonija), akademska je kiparica i učiteljica likovne kulture Katarina KURIC.

Likovna kolonija započela je dočekom gostiju uz tradicionalni domaći slavonski doručak koji su pripremili djelatnici škole, a prisutne je pozdravio ravnatelj Ivan JUKIĆ. Nakon doručka krenulo se s radom. Sudjelovalo je dvadeset i pet umjetnika amatera i učitelja likovne kulture, okupljenih u Likovnu radionicu iz Slavonskog Broda, udrugu Suncokret iz Đakova i Likovnu grupu Kontrast iz Josipovca Punitovačkog.

Domaćini su se potrudili da umjetnici rade u ugodnom okruženju, a njihov rad pomno su pratili i proučavali učenici škole i drugi posjetitelji. Ovaj put tema nije bila strogo određena, a prevladavali su lokalni motivi, posebno pejzaži i tematika narodnih nošnji.

Održane su i četiri radionice za djecu, na kojima je sudjelovalo oko 70 djece, sadašnjih i bivših učenika, te malih posjetitelja. Izrađivali su se različitim likovnim tehnikama ukrasi, ukrašavale platnene torbe, bojila uskrsna jaja te tehnikom pletenja pravili razni ukrasno-uporabni predmeti. Radionice su vodile učiteljice razredne nastave iz OŠ Budrovci te nekoliko učiteljica predmetne nastave.

Treba istaknuti da će se u sklopu tradicionalne folklorne manifestacije „U Budrovci, na Nedilju bilu“ koju organizira Kulturno-umjetničko društvo Šokadija Budrovci na Mladi Uskrs, održati i izložba likovnih radova koji su nastali na toj likovnoj koloniji. Navedena izložba bit će i prodajnog karaktera, s ciljem samoodrživosti manifestacije BuLiK, koja je nastala kao rezultat sudjelovanja OŠ Budrovci u projektu cjeloživotnog učenja za poduzetništvo.

Na kraju je za sve sudionike i organizatore priređen zajednički ručak pripremljen u školskoj krušnoj peći, a za ugodnije ozračje pobrinuo se lokalni tamburaški sastav Inat slavonski. Dodijeljena su tom prigodom i priznanja za sudjelovanje, uz zahvalu sudionicima i svima koji su sudjelovali u organizaciji likovne kolonije BuLiK 2017.

………….

Tekst i fotografije: Igor BARIŠIĆ