Iz školskog svijeta
USUSRET SINJSKOJ ALKI U VUKOVARU
U OŠ Mitnica održana učenička Alka
objavljeno: 14. travnja 2017.

Kako bi učenici bili što bolje informirani o toj tradicionalnoj viteškoj igri i važnom djeliću hrvatske povijesti i kulture, djelatnici OŠ Mitnica organizirali su Sinjsku alku i za svoje učenike. Svaki je razred morao odabrati tročlanu ekipu koja je sudjelovala na online kvizu o Sinjskoj alki koji je pripremila knjižničarka Darija Benaković. Učenici su pokazali vrlo visoku razinu znanja i informiranosti o povijesti Alke, osobama i njihovim ulogama u alkarskom natjecanju, odorama alkara te o načinu bodovanja i nagrađivanju slavodobitnika.

U tom natjecanju POBJEDNICI

u konkurenciji učenika od 1. do 4. razreda bili su:

  • učenici 4.a – Mia Kedmenec, Zrinka Kovačić i Ana Rako
  • u konkurenciji učenika od 5. do 8. razreda ekipa 8.b – Ana Bardić, Filip Guzovski i Kristijan Linić
  • u Područnoj školi Sotin pobijedila ekipa 4. razreda – Matea Pavletić, Luka Stojanović i Filip Počić.

Pobjednicima kviza ravnateljica Dubravka Lemac je uručila nagrade: medenjake u obliku alke koje je pripremila nastavnica Edita Lukačević, a majice s natpisom Sinjska alka, dar Grada, uručila im je pročelnica Ana Živanović.

Nakon kviza uslijedilo je alkarsko natjecanje u školskom dvorištu.

Domari Dino Kalinić i Ivica Hasanović izradili su željeznu alku i koplje, a budući da je konje bilo nemoguće nabaviti, školski su alkari i alkarice trčali sami. Iz svakoga je razreda trčalo troje alkara, a svatko je trčao dvije trke, dok su treću trčali samo učenici koji su se osvojenim brojem punata izdvojili kao mogući pobjednici.

U konkurenciji učenika

  • od 5. do 8. razreda slavodobitnica je učenica 7.a Ivana Cindrić sa 9 punata ili 3 pogotka u sridu
  • od 1. do 4. razreda slavodobitnica je Lucija Mikličanin, učenica 3.a, s ostvarenih 5 punata
  • pobjednik u PŠ Sotin bio je učenik 3. razreda David Miličević s ostvarenih 7 punata.

Pobjednici su nagrađeni velikim slavodobitničkim medenjakom, figurom alke koju su izradili Mali tehničari koje vodi nastavnik Toni Hutz, a majicu im je uručila pročelnica Marina Sekulić.

Ovom nesvakidašnjem školskom događaju priključila se i udruga za rekreaciju žena Top sport, te je u povodu Dana zdravlja počastila sudionike prigodnim naljepnicama za majice i zdravom okrjepom, voćem i napitcima.

Organizacijom ovakvoga sadržaja u školi ostvareno je međupredmetno povezivanje, a redovna je nastava oplemenjena dodanom vrijednošću u obliku kulturološke, domoljubne, tradicijske nadogradnje. Bogatu hrvatsku kulturnu baštinu očuvat će upravo ovi mladi ljudi koji o njoj puno znaju i barem su u jednom trenutku bili njezinim dijelom.

…………..

Darija Benaković