Iz školskog svijeta
TEHNIČKI MUZEJ 'NIKOLA TESLA' DO NEDJELJE 23. TRAVNJA
Zaronite u svijet podmornice
objavljeno: 20. travnja 2017.

Mala talijanska podmornica, jedina od 26 proizvedenih podmornica koja je preživjela 2. svjetski rat, sada je napokon na suhom i ponovno je oživjela za sve posjetitelje Tehničkog muzeja “Nikola Tesla”.

– Izvana je 15-ak metara duga i 4 metra široka. Izvana lijepo izgleda, ali unutra je dosta klaustrofobično, tijesno je i nema stolica, kreveta, WC-a, kuhinjskog posuđa i slično kao u današnjim nuklearnim podmornicama, kojima bi ova bila neki pomoćni brod – rekao je organizator komunikacije s javnošću i posjeta Marijo Zrna.

Ova podmornica mogla je zaroniti pedesetak metara ispod površine vode, nije bila predviđena za dugi boravak, što znači da je posada u njoj boravila najviše 5 do 10 sati, a cijeli svoj radni vijek obavljala je u Jadranskom moru. Za ulazak u nju valja imati i fizičke predispozicije, a ne preporučuje se osobama koje pate od klaustrofobije.

– Prvi je struk, tako da se obavezno prije izmjerite. Visina od 172 cm je maksimalna. Preporučuje se da ste gipkiji, da nemate problema s reumom kako se ne biste zaglavili jer su stepenice kojima se spuštate dosta nespretne. Naravno, poželjna je komotnija odjeća, bez visokih peta i mini suknji. Posebno molimo da pripazite ako imate problema s klaustrofobijom – dodao je Zrna.

Prvi posjetitelji bili su oduševljeni.

– Bilo je baš dobro, malo je tijesno unutra, ali meni je baš dobro. Naučio sam svašta zanimljivo – rekao je učenik Fabijan.

Podmornica koju čuva Tehnički muzej trenutačno je jedna od dviju podmornica koje su u Lijepoj našoj. Zaroniti u svijet podmornice možete i vi sve do nedjelje 23. travnja, kada se zatvara za razgled. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zagrebancija.com ]