Pljesak molim
PRIMJERI | VELIKI USPJEH KARLOVAČKOG MATURANTA
Skupio 100 tisuća dolara za igraću konzolu
objavljeno: 21. travnja 2017.

Kada je krenuo s projektom “uradi sam” retro igraće konzole MAKERbuino, karlovački maturant Albert Gajšak nadao se skupiti 10.000 dolara, no potražnja za njegovim uređajem nadmašila je i najoptimističnija očekivanja pa je prikupio više od 100 tisuća dolara.

Cijena tog uređaja, odnosno seta za sastavljanje uređaja (jer je uređaj nakon kupovine potrebno najprije sastaviti) slična je cijeni prosječnih videoigara – 35 dolara, a osim zabave i igranja, MAKERbuino ljude će motivirati na istraživanje i razvoj nečeg novog. Konzola se može napraviti prateći upute objavljene na internetu, a osim već dostupnih igara, njeni vlasnici moći će nove igre downloadati ili sami programirati. Više od 1500 ljudi diljem svijeta (uključujući, naravno, i Hrvate) podržalo je MAKERbuino i Gajšaka, a prvi paketi s komponentama za sastavljanje MAKERbuina, prema informacijama s Kickstartera, na adrese kupaca trebali bi stići već sljedeći mjesec.

Umjesto novog Call of Dutyja ili neke druge igre, za sličnu cijenu roditelji bi djeci (proizvod je namijenjen osobama starijima od 11 godina) mogli kupiti upravo ovu konzolu s hrvatskim potpisom i, osim zabave i igranja, uvesti ih u STEM svijet i zainteresirati ih za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku. Više o projektu pogledajte na Kickstarteru, a nakon ovog velikog uspjeha s nestrpljenjem iščekujemo informacije o novim projektima ovog maturanta. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zimo.dnevnik.hr ]