Zanimljivosti
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
U gostima učenici iz Srijemske Mitrovice
objavljeno: 21. travnja 2017.

Učenike iz Srijemske Mitrovice ugostili su župan Varaždinske županije Predrag Štromar te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, a nakon pozdravnih riječi župana učenicima predstavljeni su županijski projekti iz područja obrazovanja.

Župan Štromar izrazio je zadovoljstvo tom posjetom dragih gostiju iz Srijemske Mitrovice te naglasio da su stigli u Županiju s najboljim obrazovanjem u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Ponosimo se našim obrazovnim i kulturnim tradicijama, ali i time da nekome možemo pokazati što radimo, a posebno Hrvatima izvan Hrvatske. Surađujemo i s Hrvatima iz BiH te iz Gradišća, a ovo će očito biti nova suradnja i to nam je izuzetno drago. Među prvima u Hrvatskoj prepoznali smo važnost ulaganja u učenike, studente te gradnju i dogradnju školskih objekata. Rezultati takve politike više su nego vidljivi, a naši učenici najbolji su promotori naše Županije – rekao je župan Štromar te istaknuo kako je siguran da će se učenici s dobrim iskustvima vratiti kući i potom im još zaželio puno uspjeha.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naglasio je kako je Varaždinska županija prva u hrvatskoj praksi koja primjenjuje projekt gradnje školskih građevina po modelu JPP-a, čime je sagrađeno 10 sportskih dvorana, a dograđene su i sagrađene 22 škole.

Značajan projekt Varaždinske županije su i centri izvrsnosti. Danas u Županiji djeluje čak deset centara izvrsnosti iz informatike, matematike, biologije, fizike, kemije, hrvatskog jezika, novih tehnologija, komunikacija, poduzetništva i rukometa. Spomenute centre polazi 890 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola, s njima radi 115 mentora, a godišnje se iz županijskog proračuna za centre izdvajaju 2,3 milijuna kuna. U Varaždinskoj županiji ove školske godine 8. razred završava 1685 učenika, a tu se školuje čak 800 učenika i iz susjednih županija – rekao je pročelnik Huđek te naglasio da varaždinske osnovne i srednje škole pružaju iznimno visoku kvalitetu obrazovanja kako bi obrazovani mladi ljudi mogli biti nositelji društvenog razvoja.

Nakon susreta sa županom Štromarom i pročelnikom Huđekom učenici su pošli u razgledavanje Male dvorane, gdje su se upoznali s obnašateljima dužnosti župana u povijesti. Čuli su i zanimljive pripovijesti o ratničkim danima slavne Husarske pukovnije.

Učenici su završili posjet palači zahvalivši na tome što su naučili mnoge korisne stvari o funkcioniranju županijske uprave te provedenim projektima u obrazovanju, a posjet su ovjekovječili zajedničkim fotografiranjem.

Nakon posjeta Županijskoj palači učenici su posjetili i Glazbenu školu Varaždin, Hrvatsko narodno kazalište, Prvu Gimnaziju Varaždin, Stari grad te palaču Sermage. [ IZ DRUGIH IZVORA | varazdinska-zupanija.hr ]