VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

U gostima učenici iz Srijemske Mitrovice

petak, 21. travnja 2017.

U sklopu posjeta Varaždinu učenici iz Srijemske Mitrovice u pratnji svojih učitelja posjetili su Županijsku palaču te se upoznali s bogatom poviješću Varaždinske županije.

U gostima učenici iz Srijemske Mitrovice

Učenike iz Srijemske Mitrovice ugostili su župan Varaždinske županije Predrag Štromar te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, a nakon pozdravnih riječi župana učenicima predstavljeni su županijski projekti iz područja obrazovanja.

Župan Štromar izrazio je zadovoljstvo tom posjetom dragih gostiju iz Srijemske Mitrovice te naglasio da su stigli u Županiju s najboljim obrazovanjem u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Ponosimo se našim obrazovnim i kulturnim tradicijama, ali i time da nekome možemo pokazati što radimo, a posebno Hrvatima izvan Hrvatske. Surađujemo i s Hrvatima iz BiH te iz Gradišća, a ovo će očito biti nova suradnja i to nam je izuzetno drago. Među prvima u Hrvatskoj prepoznali smo važnost ulaganja u učenike, studente te gradnju i dogradnju školskih objekata. Rezultati takve politike više su nego vidljivi, a naši učenici najbolji su promotori naše Županije – rekao je župan Štromar te istaknuo kako je siguran da će se učenici s dobrim iskustvima vratiti kući i potom im još zaželio puno uspjeha.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naglasio je kako je Varaždinska županija prva u hrvatskoj praksi koja primjenjuje projekt gradnje školskih građevina po modelu JPP-a, čime je sagrađeno 10 sportskih dvorana, a dograđene su i sagrađene 22 škole.

Značajan projekt Varaždinske županije su i centri izvrsnosti. Danas u Županiji djeluje čak deset centara izvrsnosti iz informatike, matematike, biologije, fizike, kemije, hrvatskog jezika, novih tehnologija, komunikacija, poduzetništva i rukometa. Spomenute centre polazi 890 nadarenih učenika osnovnih i srednjih škola, s njima radi 115 mentora, a godišnje se iz županijskog proračuna za centre izdvajaju 2,3 milijuna kuna. U Varaždinskoj županiji ove školske godine 8. razred završava 1685 učenika, a tu se školuje čak 800 učenika i iz susjednih županija – rekao je pročelnik Huđek te naglasio da varaždinske osnovne i srednje škole pružaju iznimno visoku kvalitetu obrazovanja kako bi obrazovani mladi ljudi mogli biti nositelji društvenog razvoja.

Nakon susreta sa županom Štromarom i pročelnikom Huđekom učenici su pošli u razgledavanje Male dvorane, gdje su se upoznali s obnašateljima dužnosti župana u povijesti. Čuli su i zanimljive pripovijesti o ratničkim danima slavne Husarske pukovnije.

Učenici su završili posjet palači zahvalivši na tome što su naučili mnoge korisne stvari o funkcioniranju županijske uprave te provedenim projektima u obrazovanju, a posjet su ovjekovječili zajedničkim fotografiranjem.

Nakon posjeta Županijskoj palači učenici su posjetili i Glazbenu školu Varaždin, Hrvatsko narodno kazalište, Prvu Gimnaziju Varaždin, Stari grad te palaču Sermage. [ IZ DRUGIH IZVORA | varazdinska-zupanija.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Učenici iz Gotalova najbolji na likovnom natječaju

Učenici iz Gotalova najbolji na likovnom natječaju

...osvojili su prvo mjesto na likovnom natječaju učenika nižih razreda…

Školski portal: Fizika u vremenu

Fizika u vremenu

Tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je vrijeme, pa su učenici zadarskih…

Školski portal: Otkrivali tajne u Gradskom muzeju

Otkrivali tajne u Gradskom muzeju

Tajne su po Stalnom postavu muzeja otkrivali učenici 3. razreda…

Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Školski portal: Učenici iz Gotalova najbolji na likovnom natječaju

Učenici iz Gotalova najbolji na likovnom natječaju

...osvojili su prvo mjesto na likovnom…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…