Školska knjiga za vas
NOĆ KNJIGE 2017.
I u Arkadiji u središtu interesa bila je knjiga
objavljeno: 22. travnja 2017.

Sve je počelo u petak, 21. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje je svečano otvorena šesta po redu Noć knjige, manifestacija koja povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u središte svojega interesa stavlja knjigu, čitanje i čitatelja. Ove se godine manifestacija održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a njezin program tradicionalno podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Manifestacija Noć knjige 2017. – koja promiče knjigu i kulturu čitanja – ove će godine potrajati do 24. travnja.

Uz mnoštvo programa, svakako je najposebniji bio onaj u knjižari Arkadija na središnjem zagrebačkom trgu, Trgu bana J. Jelačića 14. Prigodni je program počeo u18 sati – predstavljanjem programa Nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas u najranijoj dobi ČITAJ MI i Nacionalne strategije za poticanje čitanja.

U programu su sudjelovale Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva, Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture te urednica Školske knjige, Emica Calogjera-Rogić.

 

Potom je predstavljen jedan zaista izuzetan vodič. Riječ je o prvom specijaliziranom vodiču po glazbenim punktovima grada – knjiga o prošlosti i o sadašnjosti glazbenog Zagreba GLAZBENE ŠETNJE ZAGREBOM  autorice Nade Bezić.

 

Kao prva takve vrste, ova knjiga čitatelja vodi od kuće do kuće [ gdjegod se na neki način događala glazba ], ulicama i mirogojskim alejama, i zaustavlja se kod spomenika i koncertnih dvorana. 
Premda govori o glazbenom životu, kojem je temelj umjetnost zvuka, knjiga ponajprije navodi čitatelja da gleda i promatra, da podigne pogled u ulicama kojima toliko puta prolazi, da potraži ne tako očito blago u muzejima ili grob nekoga zaslužnoga glazbenika
Ovo je popularno napisana povijest glazbe u Zagrebu, s osobitim naglaskom na prikazu društvenoga i javnog života. 

Jedinstveni vodič po glazbenim punktovima hrvatske metropole, opremljen kartama dijelova grada, upoznat će Vas s glazbenim Zagrebom nekad, ali i sad. U programu su sudjelovale  autorica Nada Bezić  i urednica Petra Pavić.

Potom su na red došli POBRATIMSTVO LICA U SVEMIRU  i Robert Kurbaša, kojeg je bilo gušt slušati kako čita poeziju pjesničkog barda Tina Ujevića. 

 

 „Danas, cijelo jedno stoljeće nakon Tinova rođenja, poezija kao da je iščeznula iz naših života, a nekoć je imala moć da mijenja stvarnost i donosi svjetlo, radost i znanje u njih. Poezija možda nikada nije bila namijenjena širokom krugu ljudi, ali je imala znatno veći utjecaj na društvo nego danas. A Ujevićeva riječ žeže i tijesno joj je u grlu i željna je da zavapi”, zapisao je u predgovoru tiskanog izdanja Kurbaša, koji od 2009. godine na kazališnim daskama izvodi monodramu Ispit savjesti nastalu prema Ujevićevoj prozi. U programu uz glumca Roberta Kurbašu  sudjelovao je dr. Ante Žužul, vlasnik Školske knjige te urednica posebnog izdanja s CD-om, Miroslava Vučić.