NOĆ KNJIGE 2017.

I u Arkadiji u središtu interesa bila je knjiga

petak, 21. travnja 2017.

Mnogi su nam se zaljubljenici u knjigu pridružili u obilježavanju NOĆI KNJIGE, događanju koje u središte interesa stavlja knjigu. U knjižari Arkadija na Trgu bana J. Jelačića 14 bilo je zaista ugodno, veselo i zabavno.

Sve je počelo u petak, 21. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu gdje je svečano otvorena šesta po redu Noć knjige, manifestacija koja povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u središte svojega interesa stavlja knjigu, čitanje i čitatelja. Ove se godine manifestacija održava pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a njezin program tradicionalno podržava i Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.

Manifestacija Noć knjige 2017. - koja promiče knjigu i kulturu čitanja - ove će godine potrajati do 24. travnja.

Uz mnoštvo programa, svakako je najposebniji bio onaj u knjižari Arkadija na središnjem zagrebačkom trgu, Trgu bana J. Jelačića 14. Prigodni je program počeo u18 sati - predstavljanjem programa Nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas u najranijoj dobi ČITAJ MI i Nacionalne strategije za poticanje čitanja.

U programu su sudjelovale Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva, Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture te urednica Školske knjige, Emica Calogjera-Rogić.

 

Potom je predstavljen jedan zaista izuzetan vodič. Riječ je o prvom specijaliziranom vodiču po glazbenim punktovima grada - knjiga o prošlosti i o sadašnjosti glazbenog Zagreba GLAZBENE ŠETNJE ZAGREBOM  autorice Nade Bezić.

 

Kao prva takve vrste, ova knjiga čitatelja vodi od kuće do kuće [ gdjegod se na neki način događala glazba ], ulicama i mirogojskim alejama, i zaustavlja se kod spomenika i koncertnih dvorana. 
Premda govori o glazbenom životu, kojem je temelj umjetnost zvuka, knjiga ponajprije navodi čitatelja da gleda i promatra, da podigne pogled u ulicama kojima toliko puta prolazi, da potraži ne tako očito blago u muzejima ili grob nekoga zaslužnoga glazbenika
Ovo je popularno napisana povijest glazbe u Zagrebu, s osobitim naglaskom na prikazu društvenoga i javnog života. 

Jedinstveni vodič po glazbenim punktovima hrvatske metropole, opremljen kartama dijelova grada, upoznat će Vas s glazbenim Zagrebom nekad, ali i sad. U programu su sudjelovale  autorica Nada Bezić  i urednica Petra Pavić.

Potom su na red došli POBRATIMSTVO LICA U SVEMIRU  i Robert Kurbaša, kojeg je bilo gušt slušati kako čita poeziju pjesničkog barda Tina Ujevića. 

 

 „Danas, cijelo jedno stoljeće nakon Tinova rođenja, poezija kao da je iščeznula iz naših života, a nekoć je imala moć da mijenja stvarnost i donosi svjetlo, radost i znanje u njih. Poezija možda nikada nije bila namijenjena širokom krugu ljudi, ali je imala znatno veći utjecaj na društvo nego danas. A Ujevićeva riječ žeže i tijesno joj je u grlu i željna je da zavapi”, zapisao je u predgovoru tiskanog izdanja Kurbaša, koji od 2009. godine na kazališnim daskama izvodi monodramu Ispit savjesti nastalu prema Ujevićevoj prozi. U programu uz glumca Roberta Kurbašu  sudjelovao je dr. Ante Žužul, vlasnik Školske knjige te urednica posebnog izdanja s CD-om, Miroslava Vučić.  

 

 

 

Vezani članci
Školski portal: Besplatna aplikacija SMIB igre

Besplatna aplikacija SMIB igre

✿ Aplikacija SMIB igre posve je hrvatski proizvod, smišljena je…

Školski portal: Vodič za razrednike

Vodič za razrednike

Za sve razrednike u predmetnoj nastavi  u osnovnoj školi napravili smo…

Školski portal: Dorađeni izvedbeni planovi

Dorađeni izvedbeni planovi

Poštovane učiteljice i učitelji, nastavnice i nastavnici, podsjećamo vas da…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…