Iz školskog svijeta
OŠ I. G. KOVAČIĆA VRBOVSKO > PUTEVIMA PRIJATELJSTVA
Mala goranska škola dobitnica Mirotvorne nagrade ‘Krunoslav Sukić 2016.’
objavljeno: 24. travnja 2017.

Godine 2015. OŠ I. G. Kovačića Vrbovsko kandidirala se prvi put za tu prestižnu nagradu te osvojila 2. mjesto, što nas je motiviralo da nastavimo s našim mnogobrojnim projektima te se ponovno kandidiramo i osvojimo nagradu Mirotvorna škola 2016.

Godine 2015. prijavili smo se za nagradu Mirotvorna škola s ukupno sedam projekata čija je svrha bila poticanje mira, nenasilja i suradnje, a 2016. prijavili smo dodatnih petnaest projekata pod nazivom PUTEVIMA PRIJATELJSTVA:

Čitanje ne poznaje granice u suradnji s OŠ Pivka iz Slovenije, United in diversity, izborna nastava ruskog jezika, Kupa Natura (EU projekt čiji je cilj očuvanje prirodnog dobra uz rijeku Kupu), pjesma ,,Grlimo svijet” koja je osvojila 1. mjesto na natječaju Europa u školi, Duhovno zajedništvo u sklopu kojega su učenici posjetili franjevački samostan Visovac te pravoslavni manastir Krka, upoznavanje manastira na Fruškoj gori te posjet OŠ Triva Vitasović Lebarnik iz Srbije, kviz– Domovina: RH, Škole za Afriku, Oboji svijet bojama tolerancije (gdje smo sudjelovali nizom zapaženih fotografija), Step Afrika (u sklopu čega su učenici dobili priliku naučiti o povezanosti duhovnih pjesama robova i stepa), penpal i eTwinning projekti, Sakralna baština našega kraja, u sklopu čega je objavljena brošura te izdan kalendar, Migrants: Then and Now (s naglaskom na migrante u obiteljima učenika te Nikolu Teslu, po kojem jedna od naših područnih škola nosi ime) te Foto oko, na kojem smo osvojili 1. mjesto za najbolju suradničku fotografiju.

Naša škola je specifična, jer ju čini 8 škola – Vrbovsko, Severin na Kupi, Moravice, Veliki Jadrč, Lukovdol, Gomirje, Jablan i Senjsko – i kada biste ih odjednom htjeli obići, morali biste prijeći više od 100 km. Da smo nacionalno posebni, svjedoči činjenica da je 45 posto učenika pripadnika srpske nacionalne manjine, dok je 55 posto Hrvata (situacija među djelatnicima škole je vrlo slična). Sve to je – raspršenost škola, učenici i učitelji putnici te nacionalna posebnost – ono što nas povezuje i osnažuje.

Kao dobitnici Nagrade otputovali smo u Osijek 6. travnja 2017. , gdje smo proveli sedam dana zahvaljujući Centru za mir, nenasilje i ljudska prava te Msvijetu i Agenciji lokalne demokracije. Sedmodnevno studijsko putovanje omogućili su nam i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te fondacija Evans, na čemu im ovom prilikom zahvaljujemo.

Kako je izgledalo tih sedam dana? Nakon dolaska u Osijek dočekali su nas naši domaćini – Nikolina Svalina, Iva Anić, Miljenko Turniški, Branka Turniški i Nena Arvaj, koji su nam pokazali svoj grad. Dok smo prvi dan uživali u razgledu Osijeka, drugi dan je bio radionički, u sklopu čega smo odradili Program sudioničkog planiranja: Od vizije do akcije.

Treći dan smo posjetili Vukovar, gdje smo se susreli i s mladima iz udruge Mladi udruženi u miru te predstavnicima Europskoga doma Vukovar, koji su s nama podijelili svoje priče te nade u svjetliju budućnost u kojoj će svi biti ujedinjeni u svojim različitostima. Slađana Trbulin, Biljana Gaća, Ranka Kojčinović, Martina Uglik, Borislav Kovačević i Lazar Lemajić – hvala vam svima na gostoprimstvu i što ste nam pokazali da Vukovar znači život, a ne suživot!

Četvrti smo dan posjetili Eko-centar Zlatna greda, gdje je bilo govora o očuvanju prirode i održivom razvoju, dok smo se sljedeći dan susreli s Marijanom Gubinom, autorom knjige ,,260 dana” te predstavnicima Udruge Pobjeda, koji su nas upoznali s koncepcijom zaštite životinja i azilom za napuštene pse u Nemetinu. Šesti smo dan predstavili svoju školu u sklopu seminara ,,Mir je u našim rukama”, tijekom kojega smo se susreli s učenicima i profesorima iz nekih škola Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Večer je obilježio odlazak u osječki HNK, gdje smo uživali u mjuziklu ,,Moje pjesme, moji snovi”. Posljednji dan našega boravka susreli smo se s gradonačelnikom Osijeka Ivanom Vrkićem, koji nam je čestitao na prestižnoj nagradi.

Taj je dan ujedno označio i kraj našega druženja. Ali, samo zasad! Budući da ćemo s Centrom za mir, nenasilje i ljudska prava sudjelovati u jednom Erasmusovom projektu, ova priča će dobiti i nastavak.

I za kraj naš moto:

MIR – to smo mi!

………………

Davorka NEKIĆ, prof. | OŠ I. G. Kovačića, Vrbovsko