Zanimljivosti
KOPRIVNICA
BBC micro:bit računala u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’
objavljeno: 24. travnja 2017.

Nakon što je prošle i početkom ove godine predstavljen mBot robot, ovaj put polaznici su bili u prilici koristiti džepna računala BBC micro:bit. Voditelj radionice, učenik Obrtničke škole Matija Kolarić, veliki zaljubljenik u programiranje i web dizajn, predstavio je polaznicima micro:bit računala. Djeca su uz uvodno predavanje i nekoliko zadataka svladala osnove korištenja te naučila kako jednostavnim blokovima naredbi programirati, na primjer, ispisivanje slova pomoću LED dioda i osposobiti kompas.

Knjižnica se, kao i brojne druge kulturno-obrazovne ustanove, uključila u STEM revoluciju koju je početkom ove godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih te su sve prijavljene ustanove dobile pakete micro:bitova. Micro:bit računala mogu se koristiti jednostavno i pristupačno, nude mogućnost bežičnog spajanja te imaju mnogo senzora za izvođenje brojnih operacija. Svrha uvođenja takvih uređaja u obrazovni sustav je potaknuti zanimanje za moderne tehnologije, potaknuti istraživački pristup učenju te omogućiti djeci i mladima da postanu stvaratelji, a ne samo pasivni promatrači onoga što ih okružuje.

Edukacije u knjižnici održat će se i tijekom ljetnih mjeseci, kad će djeca moći usavršiti svoje vještine korištenja micro:bitova, ali ih i koristiti u kombinaciji s mBot robotom. [ IZ DRUGIH IZVORA | koprivnica.hr ]