Iz školskog svijeta
KRIŽEVCI
6. Dječji Kranjčić posvećen hrvatskim svetcima i blaženicima
objavljeno: 25. travnja 2017.

Tom su prigodom dodijeljene nagrade učenicima najuspjelijih radova, likovni su radovi prikazani na prigodnoj izložbi „Božji cvjetnjak“, dio književnih radova javno je izveden, a najširi je izbor radova po žanrovima (poezija, proza, igrokazi) objavljen u zborniku „Za druge disati“. Nakon toga je prof. Nada Babić u križevačkoj Osnovnoj školi Ljudevita Modeca održala radionicu „Kršćanske vrednote u dječjem stvaralaštvu“ za mentore, a vjeroučiteljica s. Vinka Marović za učenike. Susret je završen posjetom knjižnici križevačke grkokatoličke katedrale.

Susret su uime organizatora predvodili ravnatelj OŠ Ljudevita Modeca Dražen Bokan i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran, okupljene je pozdravio državi tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak, a na susretu su bili i viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ivona Nakić-Vojnović, pročelnik za društvene djelatnosti u Križevcima Mladen Tenodi, prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Anto Gavrić, povjerenik za pastoral turizma Zagrebačke nadbiskupije Anđelko Katanec te križevački župnik Stjepan Soviček.

POEZIJA

U žanru poezije prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za pjesmu „Haj, frendovi sveti“ osvojila učenica 7. razreda OŠ Brestje kraj Sesveta Ana Baran, koja se na natječaj javila samostalno. Druga je nagrada za pjesmu „Prijatelju iz centra za autizam“ pripala Karlu Tadejeviću (mentorica Vesna Rabak), učeniku 5. razreda OŠ Turnić iz Rijeke. Treću je osvojila učenica 6. razreda OŠ Petrijanec Lana Domjan (mentorica Željka Rabuzin) za pjesmu „Na tragu“. Nagrade za poeziju učenicama i mentorima u ime pokrovitelja Glasa Koncila, koji je i nakladnik zbornika, uručila je Vlatka Plazzeriano.

PROZA

U žanru proze prvu je nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za priču „Sveci su svuda oko nas“ osvojila Chiara Pumper (mentorica Ružica Lice), učenica 8. razreda OŠ Dragutina Kušlana iz Zagreba. Drugu je za rad „Milosrđe“ osvojila Božica Nesek (mentorica Verica Špehar-Vratarić), učenica 6. razreda OŠ „Matija Antun Reljković“ iz Cerne, dok je treća nagrada pripala Antunu Pendi (mentorica Paulina Kisić Pendo), učeniku 6. razreda OŠ Gruda iz Konavala za rad „Kako me svetac riješio kompleksa“. Nagrade za prozu u ime izdavačke kuće Alfa uručio je Robert Martin.

IGROKAZI

U žanru igrokaza prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je učenica 6. razreda OŠ Visoko Doroteja Adamić za igrokaz „Štefek”. Druga nagrada za igrokaz „Obloček“ pripala je Aniti Platnjak, učenici 7. razreda OŠ Visoko, a treću nagradu za igrokaz „Susret s anđelima“ osvojila je Leona Šurbek, učenica 6. razreda OŠ Visoko pokraj Novog Marofa. Svima im je mentor bio Tibor Martan. Nagrade za igrokaz u ime izdavačke kuće Verbum uručila je Marijana Burda.

LIKOVNO STVARALAŠTVO

Prvu nagradu za likovno stvaralaštvo za rad „Sveti Marko Križevčanin“ osvojio je Jakov Salajpal (mentorica Đurđica Pošta), učenik 1. razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ iz Koprivnice. Drugu nagradu za rad „Sveti Antun Padovanski“ osvojila je Petra Škorić, učenica 7. razreda OŠ Dore Pejačević iz Našica (mentorica Sanja Portnar), dok je treću za rad „Blažena Marija Petković“ dobila Nika Halić (mentorica Ljiljana Rinkovec), učenica 1. razreda OŠ Tomaša Goričanca iz Male Subotice. Nagrade za likovno stvaralaštvo u ime Galerije hrvatske sakralne umjetnosti i televizije Laudato iz Zagreba uručila je Mateja Potroško. [ IZ DRUGIH IZVORA | djecji.kranjcic.hr ]