Školstvo u medijima
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA
800 tisuća kuna ulagat će u darovite učenike
objavljeno: 27. travnja 2017.

Osmišljen je kao rješenje za nedostatak sustavne institucionalne potpore darovitim učenicima te nastavnicima/mentorima i stručnim suradnicima iz osnovnih i srednjih škola koji s njima rade. Taj 800 tisuća kuna vrijedan projekt pružit će individualizirane i obogaćene programe koji se nadovezuju na sadržaje redovitog obrazovanja za 80 učenika iz 17 osnovnih škola kojima je osnivač Međimurska županija, ali i za 118 nastavnika, za jačanje njihovih kompetencija za rad. Županija već niz godina potiče različite aktivnosti s darovitim učenicima kao što su Ljetne tvornice znanosti, Smotra istraživačkih radova učenika ili pak Centri izvrsnosti, a ovo je samo jedna stepenica više na tom putu.

Župan Posavec: „Velik dio europskog novca usmjeravamo u obrazovanje, u mlade“

„Ovaj projekt je dogradnja međimurskog sustava obrazovanja i dodatak svemu onome što već provodimo, u kapitalnim investicijama adaptacijama naših škola, stipendijama, zakladama, udžbenicima, prijevozom, sinergiji obrazovanja i gospodarstva, a uz to se trudimo da što više europskog novca dođe upravo u našu županiju, da možemo još više ulagati u naše mlade“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec te čestitao cijelom timu ljudi koji je radio na tome, stručnim službama, osobito Regionalnoj razvojnoj agenciji REDEA, “uz koju smo još jednom pokazali da znamo napraviti kvalitetan projekt, čime smo se učvrstili na listi kao županija koja privlači najviše sredstava iz EU fondova.”

„Činjenica da je naš projekt prošao, a mnogi drugi nisu, zapravo nas ne čudi jer je to rezultat dobre suradnje agencije i osnivača Međimurske županije, dobra ekipa ima spreman natječaj još kad je u najavi i u dobroj suradnji sa školama brzo reagira, kao mi“, rekla je Petra Pavičić iz REDEA-e.

„Projekt će se odvijati 2 godine, radit će se u 3 srednje škole, Tehničkoj školi, Gimnaziji Josipa Slavenskog i Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, uz podjelu po područjima – prirodno i tehničko te društveni mehanizmi. Sve učenike očekuju zimski kampovi, stručne ekskurzije i kvalitetna dopuna njihovoj rada u školama“, dodala je voditeljica Odsjeka za zdravstvo Sonja Tošić Grlač.

Upravo su ulaganje i stvaranje uvjeta, ono što Međimurska županija u obrazovanju neprestani čini, recept za zadržavanje mladih. Tako se razvija centar kompetencije u prostoru bivše vojarne, dograđuje Tehnološko-inovacijski centar, privlače investicije, ali i jača obrazovni sektor sinergijom gospodarstva i obrazovanja, da u trenutku kada učenik završi školovanje ima posao koji ga čeka, u svojoj struci i uz odgovarajuću plaću. [ IZ DRUGIH IZVORA | medjimurska-zupanija.hr ]