Jučer-danas-sutra
MAĐARSKA: STRUČNO-METODIČKO USAVRŠAVANJE UČITELJA I ODGOJITELJA NA HRVATSKOM JEZIKU
Visoka motiviranost da u učionicama primijene naučeno
objavljeno: 27. travnja 2017.

Zbog zanimljivosti sadržaja trodnevnog modula dvadesetak je sudionika doputovalo iz raznih krajeva Mađarske – Pečuha, Kačmara, Santova, Baje, Hrvatskog Židana te Mohača.

Gostujuće predavačice iz Hrvatske bile su sisačke učiteljice – voditeljica stručne edukacije učitelja razredne nastave Grada Siska Diana MESIĆ, dipl. učiteljica, mentorica, te mr. Sanja BASTA, učiteljica savjetnica.

Suradnja je ostvarena na inicijativu profesorice Zorice JURČEVIĆ, više lektorice na istoimenom fakultetu, koja metodički obrazuje buduće učitelje i odgojitelje za rad u mađarskim školama na hrvatskom jeziku.

Teorijsko-praktičnim predavanjima cilj je bio osnažiti kod polaznika modula metodičke kompetencije – upoznati ih s metodičkom strukturom nastavnog sata u okviru nastavnog procesa, suvremenim strategijama poučavanja i integracijskim te izvannastavnim oblicima organizacije nastave u nižim razredima osnovne škole s naglaskom na matematici, prirodi i društvu te hrvatskom jeziku i književnosti.

Predavačice su, polazeći od svojega iskustva u radu s učenicima, naglasile potrebu za neprestanim usavršavanjem i stjecanjem znanja o što kvalitetnijem ostvarivanju suvremene nastave, čiju dinamiku treba uvijek prilagođavati djetetu, tj. učeniku.

Polaznici modula su stručno usavršavanje ocijenili iznimno korisnim jer su im predavačice prikazale mnoge oblike i primjenu različitih metoda i pristupa u radu s učenicima.

Polaznici su na radionicama pokazali visoku motiviranost da odmah nakon povratka u svoje učionice, vrtiće i predavaonice primijene naučeno. Uspješan učitelj promišlja o najučinkovitijim sadržajima i metodama rada, razmišlja kao učenik i uvijek analizira svoja ostvarenja u svakodnevnom radu s učenicima. To je ujedno bila i završna poruka trodnevnog druženja u Baji.

Ljubav prema Hrvatskoj, hrvatskom jeziku, hrvatskim narodnim običajima, znamenitim ljudima iz prošlosti Hrvatske te svemu što nosi predznak hrvatsko i nastojanja tih mladih ljudi da se očuvaju i ne predaju zaboravu hrvatska riječ i porijeklo bile su osobite impresije koje su predavačice ponijele kući u Hrvatsku.

Učiteljice Sanja Basta i Diana Mesić u Baju su odnijele mnogo knjiga, slikovnica, udžbenika te didaktičkog materijala koje je donirala izdavačka kuća ŠKOLSKA KNJIGA. Polaznici modula izrazili su zahvalnost za dobivene poklone, ali isto tako i zadovoljstvo što će kao pomoć u svom radu ubuduće moći koristiti udžbenike i didaktičke materijale visoke metodičke i grafičke kvalitete. Hvala Školskoj knjizi!

…………………..

Diana MESIĆ, dipl. učiteljica | OŠ Viktorovac, Sisak