Školska knjiga za vas
10. FESTIVAL DJEČJE KNJIGE MONTE LIBRIĆ
Dan Školske knjige na Monte Libriću
objavljeno: 27. travnja 2017.

Na tradicionalnom Pikniku s autorom svoje su romane predstavile Ivana Adlešić Pervan, Corina Ana Penić i Rosie Kugli. Kreativne radionice za djecu, kao i one za učitelje i knjižničare održale su stare znanice Monte Librića, Željka Horvat Vukelja i Miroslava Vučić.

STEPENICE DO NEBA Ivane Adlešić Pervan duhovita je i vješto ispripovijedana priča o odrastanju − Ivan Andrić, učenik drugog razreda Prve gimnazije, objavljuje rat profesoru književnosti i trojkama iz sastavaka te profesorovim komentarima »suviše kratko«, pa odlučuje do kraja školske godine voditi dnevnik ne bi li dokazao i sebi i profesoru da »njegovo literarno umijeće može prerasti stranicu i pol«. Hoće li Ivan uspjeti? Ivana je na Pikniku s autorom otkrila malo ali dovoljno da oni koji još nisu, pročitaju knjigu. Da nije toga dana otišao baki po namirnice. Viktor bi u dućanu čuo priču o misterioznim događajima u kući na Crnome putu ni o Crnome Hajdiću s crnom Toyotom i njegovim sumnjivim prijateljima, pa bi mu najveći problem u životu bila neizvjesnost hoće li biti pozvan na subotnji tulum na koji su bili pozvani baš svi iz 5.d. Viktoru se nije svidjelo to što je spazio kroz prozor te napuštene kuće pa je u pomoć pozvao svoje prijatelje Tomu i Mariju. Tako su nastali Gromovi, tajna družina za raskrinkavanje velikih i opasnih kriminalaca koji ne prezaju ni od čega. VIKTOR I TAJNA DRUŽINA GROMOVI napet je krimić pun akcije i neočekivanih zastrašujućih događaja koji se čita u dahu, a Corina Ana Penić predstavila ga je znatiželjnim učenicima istog uzrasta kao njezin junak Viktor.

Rosie Kugli napisala je roman PRIČA O POBJEDI koji prati profesionalnu plivačku karijeru Gordana Kožulja od najranijih dana. Priča o pobjedi pokazuje kako su na putu do cilja i svjetske slave, osim talenta, nužni naporan rad, ustrajnost i čvrstoća karaktera. Četvrta knjiga Rosie Kugli iz ciklusa knjiga o poznatim sportašima i njihovim velikim uspjesima, priča je o proslavljenom plivaču koji je pristao s autoricom podijeliti trenutke svojih najvećih pobjeda, ali i poraza, koje je doživio tijekom svoje bogate plivačke karijere. Svoju strast za pisanjem u srednjoškolskim danima kod Rosie je poticala Željka Horvat Vukelja rečenicom koju ona često ponavlja: „Piši, samo piši…”

Željka Horvat Vukelja i Miroslava Vučić su s učenicima 4. razreda OŠ Tone Peruško otputovali u daleku 1915. godinu kada je Ivana Brlić Mažuranić donijela svoj rukopis izdavaču koji je već godinu kasnije objavio Priče iz davnine. Ostalo znamo… A danas su putovanjem u prošlost naučili kako izgleda proces nastanka knjige pa su u ulogama urednika, ilustratora, lektora, korektora i svih ostalih koji sudjeluju u tom čarobnom procesu napravili svoju knjigu koja je uvezana i bit će u školskoj knjižnici.

Urednica Miroslava Vučić predstavila je naslove Školske knjige i Lumena knjižničarima gradskih i školskih knjižnica i svojom je zaljubljenošću u knjige i književnost oduševila sve prisutne u Gradskoj knjižnici u Puli.

Nakon predstavljanja jednostavno poželite uzeti svaku knjigu o kojoj priča i zaroniti u neke nove svjetove. Željka Horvat Vukelja, autorica, urednica, profesorica, svaki razgovor pretvara u bajku i u svojim je radionicama uz pomoć učenika pulskih škola uprizorila priče iz svojih Slikopriča i Pričokaza. Svakako moramo istaknuti Umjetničku akademiju iz Osijeka koja je ovogodišnji Monte Librić učinila još uzbudljivijim i atraktivnijim. Organizatorima želimo još mnoge jubilarne godine i obvezujemo se da ćemo, kao i dosad, zajedno s njima promicati knjigu i književno stvaralaštvo namijenjeno djeci.