Pljesak molim
ICYS U STUTTGARTU: NA VAŽNOM NATJECANJU ZA MLADE ZNANSTVENIKE
Četiri hrvatske srednjoškolke briljirale
objavljeno: 2. svibnja 2017.

Natjecanje ICYS – The International Conference of Young Scientists  ove se godine održalo u Njemačkoj u Stuttgartu, od 16. do 22. travnja.

Učenice su na natjecanju sudjelovale s prezentacijama i posterima o svojim znanstvenim radovima pred međunarodnim žirijem, u konkurenciji 28 zemalja, i sve četiri učenice iz Hrvatske su nagrađene.

Na ovogodišnjem ICYS-u sudjelovale su sljedeće učenice i obradovale sve osvojenim medaljama:

  Lucija MARKOVIĆ (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, 2. razred) – zlatna medalja za prezentaciju rada i poster u kategoriji Environmental Sciences

  Eva PERČIĆ (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, 2. razred) – zlatna medalja za prezentaciju rada i poster u kategoriji Environmental Sciences

Lucija Marković i Eva Perčić predstavljale su Hrvatsku na međunarodnom natjecanju ICYS u Stuttgartu prezentacijom rada i plakatom svojeg istraživačkog rada ‘Mjere za suzbijanje španjolskih puževa’.

Puževi (Arion vulgaris) svake godine izazivaju probleme vlasnicima povrtnjaka jer jedu listove i plodove. U 470 obitelji učenika škole proveden je upitnik. Pokazalo se da je puž uočen u 83 posto vrtova. Jedu gotovo sve povrće, a ne odgovara im začinsko bilje poput mente i lavande. Najčešće je metoda za obranu “privuci i ukloni”, pužomor, pa kuhinjska sol, a neki su nabavili i indijske patke koje se njima hrane. Učenice su provele istraživanje o tome kojim se pripravcima i biljkama puževi približe u roku od 15 minuta. – Mamci na bazi željeza (III) fosfata koji nije iz kategorije otrova učinkovitije privlače puževe od mamaca zatrovanih limacidom. U ometanju kretanja puževa učinkovite su barijere od bakrene žice, limenog profila i repelenti od začinskih biljaka – zaključile su učenice iz Čakovca.

  Gabrijela GLAVAŠ (Srednja škola Vrbovec, 3. razred) – brončana medalja za poster u kategoriji Life Sciences, a predstavila je svoj informativni poster na temu analize klijavosti biljaka i žitarica na različitim tipovima tla u svrhu potencijalnog organskog uzgoja.

  Magdalena ŽIVKOVIĆ (XV gimnazija, Zagreb, 4. razred) – brončana medalja za prezentaciju u kategoriji Physics, a  imala je prezentaciju iz fizike o simulaciji magnetskog vlaka.

Voditeljica hrvatskog tima bila je nacionalna koordinatorica za internacionalno natjecanje prof. dr. sc. Božena MITIĆ.[ Izvor: pmf.unizg.hr ]