Savjeti stručnjaka
INTERAKCIJA DAJE REZULTAT
Kompićeve novine
objavljeno: 9. svibnja 2017.

KAKO KORISTITI

1) Parovi

Odredite parove unaprijed. To možete učiniti prema razini sposobnosti ili jednostavno nasumično. “Kompići” se mogu mijenjati svakih nekoliko tjedana.

2) Zadatak

Postavite pitanje ili temu o kojoj će učenici pisati u svojim novinama. Obično je to odgovor na nešto što ste učili na nastavi, ali Kompićeve novine mogu jednostavno početi kao odgovor na zadatak „Hajde da se upoznamo“.

3) Pisanje

Dva kompića pišu jedan drugom u odvojenim novinama u ograničenom vremenu. Dok pišu, svi moraju biti tiho. Nakon što vrijeme istekne, kompići zamjenjuju novine i odgovaraju na ono što je njihov partner napisao.

4) Nadgledanje

Nadgledajte pisanje i povremeno podignite novine kako biste pročitali napisano. Na brzinu prekontrolirajte kako biste bili sigurni da nema nesporazuma. Dodatna je mogućnost zadati učenicima da podijele svoju korespondenciju s ostatkom razreda.

KADA KORISTITI

  • Koristite u bilo kojem stadiju lekcije kako biste strukturirali smislenu pismenu konverzaciju među učenicima
  • Za vrijeme vođene vježbe nakon izlaganja lekcije, tako da učenici mogu raspraviti o informacijama koje ste im upravo iznijeli
  • Kao završnu aktivnost da bi se učenici mogli osvrnuti na sve što ste radili na nastavi
  • Kao alternativu za bilo koji oblik verbalne rasprave
  • Kao zaključak na temelju pitanja, kategorije, teme koju ste zadali kao učitelj

VARIJACIJE

Dijalog s učiteljem

U toj varijanti učenici se dopisuju s učiteljem umjesto s drugim učenikom. Taj dijalog dopušta i učeniku i učitelju komentiranje onog što je drugi napisao.

Timska novina

Kada radite na grupnim projektima, svi članovi grupe ili tima odgovorni su za pisanje u časopisu. Oni mogu pisati o svojim viđenjima projekta, novim informacijama koje su naučili iz njega, a mogu odgovoriti i na ono što su napisali pojedini članovi njihovog tima.

………………

NAPOMENA:

  • The Teacher Toolkit – web stranica kreirana kao projekt alternativnog programa edukacije učitelja The Region 13 Educator Certification Program (ECP) koji pruža priliku profesionalcima iz različitih polja djelovanja da postanu učitelji alternativnim putem uz program razvijen u Teksasu.
  • Izvor: teachertoolkit.com