Školska knjiga za vas
Školska knjiga predstavlja
Kreativnija i zanimljivija nastava hrvatkoga jezika
objavljeno: 13. svibnja 2017.


Radne bilježnice namijenjene učenicima koji nastavu hrvatskoga jezika prate prema prilagođenom programu
autorica Katarine Cvijanović, Ivane Milić i Alme Srne potpuno prate udžbenike Hrvatski jezik 5. – 8. K. Bagića, M. Motik, Z. Katalinić, M. Rimac Jurinović, S. Sušac, D. Šimića, A. Šodan i N. Jurić Stanković, a zadatci su sadržajno i grafičkim oblikovanjem namijenjeni učenicima koji uče hrvatski jezik prema prilagođenom programu. Radne bilježnice nalaze se na Popisu pomoćnih nastavnih sredstava s odobrenjem AZOO-a.

Dodatni zadatci za uvježbavanje pravopisnoga gradiva i zadatci za usustavljivanje cjelokupnoga gradiva jezika po razredima dr. sc. Zrinke Dodig koje možete pregledati i preuzeti ovdje.

Integrirani listići 5. – 8. s književnim i neknjiževnim tekstovima za uvježbavanje i utvrđivanje znanja hrvatskoga jezika koje možete pregledati i preuzeti ovdje. Integrirani listići nalaze se na Popisu pomoćnih nastavnih sredstava s odobrenjem AZOO-a.

Materijali za poticanje čitanja

Donosimo vam materijale za drukčiju obradu bajki u šestom razredu autora Ane Sudarević i Matije Drevena: pripremu za dvosat i radne listiće za učenike preuzmite ovdje. Materijali su primjenjivi i u ostalim razredima kada učenike želite potaknuti na čitanje i razvijati čitateljske kompetencije.

Priručnici za nastavnike

Kako biste nastavu prilagodili zahtjevima novog vremena i unaprijedili pristup nastavi hrvatskoga jezika, tu je Kompetencijski pristup nastavi hrvatskoga jezika dr. sc. Srećka Listeša i Linde Grubišić Beline koji možete prelistati na našem portalu ili na svojoj polici ako ste naš korisnik. Namjera je autora ovog priručnika potaknuti praktične aktivnosti da se državni, predmetni i školski kurikuli usklade s razvojnom strategijom hrvatskog društva te da se škola što prije počne nositi s izazovima brzih izmjena u tehnologijskom, ekonomskom i društvenom smislu.

Željeli bismo vam skrenuti pozornost i na priručnik Odgoj za građanstvo, odgoj za život koji je Školska knjiga objavila u suradnji s Hrvatskim centrom za dramski odgoj, dr. sc. Vladom Krušićem, Mašom Rimac Jurinović, Snježanom Čubrilo i Robertom Barat. U njemu su opisane dramske metode kojima se možete koristiti u nastavi i prikazani primjeri dobre prakse. Priručnik sadržava opise i objašnjenja pedesetak dramskih i aktivnih metoda iskustvenog učenja. U priručniku možete pronaći osmišljene nastavne situacije, integracije, korelacije i nastavne sate te primjere obrada tema građanskog odgoja i obrazovanja za razrednu nastavu i predmetnu nastavu u osnovnoj i srednjoj školi. Priručnik u cijelosti možete preuzeti ovdje.

Vizualni predložak u obradi lektirnih djela Marice Kurtak donosi nov pristup svijetu književnosti i obradi lektire u nastavi hrvatskoga jezika. U ovom je priručniku opisan vizualni predložak kao medij s pomoću kojega učenik misaonom aktivnošću prenosi svoje doživljaje i spoznaje o književnom djelu kao umjetnosti riječi na vizualan način ‒ crtežima, ilustracijama, slikama, fotografijama, tablicama, shemama i sl. Mnogi vizualni predlošci potvrđuju da preoblikovanje tekstovnoga kôda u vizualni nije predviđeno samo za likovno darovite učenike nego za sve podjednako. U doba suvremenih tehnologija učenici će na zanimljiv i jednostavan način moći doživjeti književno djelo i uživati u njegovoj interpretaciji. Prelistajte priručnik ovdje.