Pljesak molim
ODRŽANA 15. PRIRODOSLOVNA OLIMPIJADA EU U KOPENHAGENU
Izvanredan uspjeh naših učenika na Prirodoslovnoj olimpijadi EU
objavljeno: 16. svibnja 2017.

Zlatne medalje uručio im je princ Joachim od Danske. Prirodoslovna olimpijada EU međunarodno je natjecanje učenika od 16 godina u znanju iz fizike, kemije i biologije. 
Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 300 učenika raspoređenih u 50 timova iz 24 članice EU-a. Hrvatsku su predstavljali učenici iz Splita, Zagreba i Vinkovaca, podijeljeni u dva tročlana tima, u pratnji troje mentora sa zagrebačkog PMF-a: Tajane PreočaninAndreje Lucić i Filipa TorićaLuka Bulić Bračulj (III. gimnazija, Split), Petar Škrobo (Gimnazija Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci) i Paula Vidas (XV. gimnazija, Zagreb) prvi put su za Hrvatsku osvojili zlatne medalje na tom natjecanju, a Domagoj Perković (III. gimanzija, Split), Mislav Barić (III. gimnazija, Split) i Klara Tomašković (XV. gimnazija, Zagreb) osvojili su srebrne medalje.

Učenici su tijekom četiri sata natjecanja rješavali praktične problemske interdisciplinarne zadatke. Timovi su u prvom zadatku istraživali fizikalna svojstva i kemijski sastav leda s Grenlanda te iz ostataka složenih molekula i uzorka iz ledenjačkih pukotina određivali koji su organizmi činili ekosustave Grenlanda u dalekoj prošlosti. U drugom zadatku učenici su istraživali sastav morske vodu u foto-bio reaktoru za proizvodnju algi te najpovoljnije uvjete njihova uzgoja u svrhu pročišćavanja otpadnih voda, kao i pogodnost različitih vrsta rakova veslonožaca pri prehrani riba u uzgoju. U pokusima su analizirani led star dvije tisuće godina uzorkovan na Grenlandu i alge iz morske vode uzorkovane na području morskog prolaza Kattegat između Danske i Švedske. [ IZ DRUGIH MEDIJA | vijesti.hrt.hr ]