Savjeti stručnjaka
IZBOR UNUTAR STRUKTURE, SJAJNA IDEJA!
Izbor križić – kružić
objavljeno: 18. svibnja 2017.

Kako napraviti mrežu križić – kružić za izbor? Jednostavno. Smjestite 9 projekata ili zadataka unutar 9 polja, 3 x 3. Učenik mora izabrati 3 projekta ili zadatka koja će ispuniti, ali, kao i u igri, moraju biti u jednoj vodoravnoj, okomitoj ili dijagonalnoj liniji.

To će natjerati učenika da mjeri izbore, važući opcije, uspređujući jednu s drugom. Morat će ispuniti i zadatak koji mu ne leži ako želi dobiti onaj koji zaista želi. Veća je vjerojatnost da će tako prihvatiti nešto izazovniji zadatak , puno lakše nego da je na njega prisiljen.

Mreža križić – kružić može se koristiti na razne načine. Može se koristiti u društvenim i prirodnim predmetima. Budući da se biraju tri zadatka, možete svaki ponedjeljak popuniti novu mrežu.

Možete ju koristiti, na primjer, u vježbanju pravopisa. Dajte učenicima da odaberu tri aktivnosti za vježbanje pravopisa u tjednu prije testa. Na neki način se time provodi individualizirani program, a štedite i na kopiranju. Neka učenici ispunjavaju svoje zadatke u bilježnici.

Možete koristiti mrežu kružić – križić i za odabir lektire. Ponovno sjajan način individualizacije.

Još jedna prednost u taktici križić – kružić je to što ocjenjivanje postaje zanimljivije vama kao učitelju. Umjesto 25 verzija iste aktivnosti, dobijete raznovrsne zadatke i uvid u sklonosti i način razmišljanja učenika.

………………

NAPOMENA:

  • Minds in bloom – blog za učitelje, izvor kreativnih ideja i strategija za učionicu. Na blogu objavljuju mnogi gostujući učitelji ili blogeri.
  • Izvor: minds-in-bloom.com