Školstvo u medijima
ANALIZA > IZDVAJANJE GRADOVA ZA OBRAZOVANJE OD 2013. DO 2015.
Za obrazovanje najviše izdvojila Velika Gorica, Novska rekorder po stipendijama
objavljeno: 19. svibnja 2017.

U top 10 gradova koji su najviše izdvajali za obrazovanje od 2013. do 2015. su i Sveta Nedelja, Vrbovec, Vis, Dugo Selo, Koprivnica, Križevci, Jastrebarsko, Čakovec i Požega.

Nakon već objavljenih analiza o izdvajanjima gradova za potrebe poduzetnika i poljoprivrednika, portal gradonačelnik.hr istražio je i koji su gradovi u ovom mandatu izdvojili najviše svojih proračunskih sredstava za obrazovanje – vrtiće, osnovne i srednje škole te visoku naobrazbu, odnosno financiranje udžbenika, stipendija i prijevoza svojim učenicima i studentima. Analizirali smo, kao i uvijek, podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna za razdoblje 2013.-2015., jer podaci za 2016. još nisu objavljeni.

Prema tim podacima, najviše gradova – njih 59 – izdvajalo je tijekom mandata za obrazovanje između 10 i 20 posto godišnjeg proračuna.

Manje od deset posto izdvojilo je 40 gradova, dok su 22 izdvojila sa 20 do 30 posto.

Više od 30 posto izdvojila su, pak, samo četiri grada – Vis (30,08 posto), Vrbovec (30,29 posto), Sveta Nedelja (31,23 posto) i Velika Gorica, grad s najvećim izdvajanjem za obrazovanje u mandatu – prosječno 31,81 posto godišnjeg proračuna tijekom mandata. Inače, na razini države je u 2015. godini za obrazovanje, prema podacima EUROSTAT-a, izdvojeno 10,1 posto ukupnog proračuna, dok je prosjek u EU 10,3 posto.

U tri godine mandata Velika Gorica je za potrebe obrazovanja izdvajala u prosjeku oko 82,5 milijuna kuna godišnje, odnosno 31,81 posto proračuna.

Najveće je izdvajanje za obrazovanje imala u 2015., kad smo je proglasili apsolutnim rekorderom jer je za obrazovanje izdvojila čak 39 posto godišnjeg proračuna, i to zbog ulaganja u dovršenje nove škole i školske sportske dvorane u Novom Čiču [na slici].

Osim toga, izdvajanja Velike Gorice za obrazovanje odnose se na uređenje i sanaciju objekata osnovnih škola, potom stipendije za učenike i studente te pomoćnike u nastavi koje je Grad omogućio za 67 učenika s teškoćama u razvoju. Financira i prijevoz učenika, subvencionira prijevoz srednjoškolcima i studentima te udžbenike za osnovnoškolce iz obitelji s troje ili više djece. Grad, objašnjavaju, sufinancira i školu plivanja, školu u prirodi, natjecanja u znanju i sportu, prehranu i ostale programe, čime stavlja učenika kao pojedinca na prvo mjesto, osluškujući njegove osnovne potrebe te osiguravajući financijsku pomoć roditeljima.

Nakon Velike Gorice slijede Sveta Nedelja, s prosječnim izdvajanjem od 31,23 posto proračuna, te Vrbovec, koji je godišnje izdvajao u prosjeku 30,29 posto proračuna za obrazovanje.

Na visokom četvrtom mjestu je Grad Vis koji, zbog samo 1934 stanovnika, jedini na listi spada u kategoriju malog grada, a izdvajao je prosječno 30,08 posto proračuna, odnosno 5.113.550 kuna godišnje.

Nakon Visa slijede Dugo Selo – 29,81 posto, Koprivnica – 29,6 posto, Križevci – 25,5 posto, Jastrebarsko sa 24,89 posto proračuna prosječno godišnje te Čakovec sa 24,64 posto.

Deseti je grad s najvećim izdvajanjem za obrazovanje u Hrvatskoj u ovom mandatu – prosječno 24,5 posto godišnjeg proračuna – Požega.

Kada se, pak, gleda po kriteriju per capita, situacija je ponešto drukčija. Na prvom mjestu je Grad Vis, koji je za obrazovanje izdvajao prosječno čak 2644 kune po stanovniku godišnje. Nakon njega redom slijede: Zagreb, Krk, Pazin, Umag, Poreč, Velika Gorica, Cres, Koprivnica, Sveta Nedelja. [ IZ DRUGIH IZVORA | gradonacelnik.hr ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.