Iz školskog svijeta
NATJEČAJ ZA UČENIKE
Snimajte kratki VIDEO! u kojem se prikazuje primjer demokratske kulture u školi
objavljeno: 22. svibnja 2017.

Jedna od zadaća projekta je da učenici osnovnih i srednjih škola izrade kratki filmski rad iz područja programa Građanskog odgoja i obrazovanja, odnosno, da oni sami prikažu na koji način žive demokratsku kulturu u svojoj školi. Stoga pozivamo učitelje i nastavnike koji vode filmske družine u školi da potaknu učenike na snimanje kratkog filma.

Radovi se trebaju poslati do 30. lipnja 2017., Agencija za odgoj i obrazovanje, na e-mail nevenka.loncaric-jelacic@azoo.hrtomislav.ogrinsak@azoo.hr

Rezultati natječaja bit će objavljeni početkom rujna 2017. na mrežnim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.

FILM TREBA BITI SNIMLJEN PREMA SLJEDEĆIM PROPOZICIJAMA.

I. Metodološko-teorijski dio: Teme koje vas mogu nadahnuti (teme iz Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole)

Demokratska politička kultura

Zašto donosimo pravila za naš razred? Kako nam pravila pomažu? Možemo li uz pomoć pravila zaštititi naša temeljna prava (pravo na obrazovanje, na osobno dostojanstvo i druga)?

Mogu li se ostvarivati prava bez odgovornosti? Jesu li pravila alati za izgradnju razreda kao društvene zajednice u kojoj poštujemo jedni druge?

Uči li nas škola rješavati probleme kad se pojave u razredu, školi i društvu? Razmišljamo li i razgovaramo o problemima, istražujemo ih i predlažemo rješenja? Sudjelujemo li u smotri Projekt građanin?

Kako biramo predsjednika razreda – prema sposobnosti ili prema podobnosti?

Je li nam dopušteno tijekom nastave raditi u malim grupama, razgovarati o temi o kojoj učimo, donositi zaključke i obrazložiti ih u razredu ili trebamo samo pasivno slušati učiteljeva predavanja? Uzimaju li nastavnici i rukovodstvo škole u obzir mišljenje vijeća učenika? Poštuju li se ovlasti nastavnika? Jesmo li spremni strpljivo slušati različita mišljenja? Možemo li razgovarati o nekim temama o kojima imamo različito mišljenje tako da koristimo snagu argumenata umjesto snage šaka? Jesu li odnosi unutar učionice ili školskog kolektiva dobri, prijateljski, lojalni?

Kulturna raznolikost – odnos i upoznavanje većinske i manjinskih kultura

Ima li u vašem razredu učenika pripadnika manjinskih kultura? Na koji način razgovarate i upoznajete značajke većinske i manjinskih kultura? Zašto se kaže da su manjinske kulture bogatstvo Republike Hrvatske? Znate li što je međukulturni dijalog? Koristite li međukulturni dijalog za bolje međusobno upoznavanje?

Škola koja je prijatelj djeci

Postoji li slobodan pristup osobama s invaliditetom? Postoji li u školi neko posebno mjesto koje volim, gdje se osjećam sigurno i dobro? Pomažu li vam razrednici, stručni suradnici i drugo osoblje škole pri uključivanju učenika iz drugih kulturnih i jezičnih sredina i onih koji imaju posebne potrebe; na primjer, djeca s invaliditetom u invalidskim kolicima, autistična djeca, itd. Ima li vaša škola ugodnu atmosferu i okoliš? Jesu li razredi lijepo uređeni i ukrašeni? Ima li dovoljno zelenih površina u školskom prostoru i prostora za igru i sport? Posvećuje li vaša škola pozornost pitanju zaštite okoliša?

II. PRAKTIČNO-TEHNIČKI DIO

Upute za učenike

Mjesto snimanja: Škola koju pohađate i najbolje poznajete.

Duljina videozapisa: otprilike 1 do 3 minute (obavezna duljina).

Potrebna oprema: kamera ili mobitel s videoaplikacijom, prijenosno računalo sa softverom za uređivanje filmova.

Jezik videozapisa: video mora biti opremljen podnaslovima na engleskom jeziku (barem kratki titlovi); poruka može biti snimljena i na engleskom jeziku.

Vrste videozapisa: vaši videozapisi mogu biti dokumentarni i filmski, bez ograničenja vaše kreativnosti. Možete snimiti kratke izjave, intervjue ili istraživanje, snimati situacije u stvarnom životu ili scene nastale u igri uloga.

Obvezno davanje suglasnosti autora videozapisa (obrazac za suglasnost nalazi se u privitku): Svaki natjecatelj treba priložiti uz svoj videozapis pristanak na korištenje videoradova u svrhu sudjelovanja u natjecanju. Bez takvih suglasnosti, koje potpišu zakonski zastupnici dotične djece, videozapisi se ne mogu uključiti u natjecanje.

Smjernice za snimanje videoporuka / izjava, ili drugih radova

(Prezentacija Glorije Mannazzu, voditeljice projekta, Zajednički program EU / Vijeće Europe “Ljudska prava i demokracija na djelu” održana u Zagrebu, 16. svibnja 2017.)

Dobro promisliti na početku koja se poruka videoradom želi poslati

Pozadina

Pazite da pozadina ne ometa publiku. Najsigurnija je opcija kada je pozadina obična i monokromatna. Imajte na umu da pozadina neizravno daje poruku: dodaje / preusmjerava kontekst poruka. Izbjegavajte bilo kakvu kontroverzu u pozadini, bilo kakvu sliku / slikarstvo koje bi se moglo shvatiti izvan konteksta i pogrešno usmjeriti poruku.

Svjetlo

Pazite da snimite videozapis u uvjetima dobrog osvjetljenja. Nemojte usmjeriti fotoaparat nasuprot jakog izvora svjetlosti: izvori svjetlosti trebali bi doći sa strane / straga ili odozgo (tj. strop / sunčeva svjetlost). Vaše lice bi trebalo svijetliti. Oči se trebaju dobro vidjeti: ovo je vrlo važno.

Zvuk

Molimo snimite videozapis na mirnom mjestu. Izbjegavajte buku koja bi mogla ometati publiku i ugroziti kvalitetu zvuka. Snimanje videozapisa pomoću mikrofona učinilo bi veliku razliku. Važno je da je videozapis stabilan u smislu da nema brzog ili nestabilnog pokreta koji može ometati publiku. Tronožac; ako možete, molimo vas da koristite tronožac jer bi to doista moglo napraviti razliku.

Kvaliteta i format

Molimo snimite videozapis uz omjer 16: 9

Idealno datoteke visoke razlučivosti: Quicktime .mov files ili .mp4

Wetransfer.com ili slična usluga.

Pošaljite videodatoteke koristeći usluge wetransfer.com ili slične.

Datum do kojeg treba poslati radove: 30. lipnja 2017., Agencija za odgoj i obrazovanje, na e-mail nevenka.loncaric-jelacic@azoo.hrtomislav.ogrinsak@azoo.hr tel. 01/2785 108, 01/2785 106

Rezultati natječaja bit će objavljeni početkom rujna 2017. na mrežnim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje.

Učenici i učitelji/nastavnici dobit će certifikat Vijeća Europe o stečenim kompetencijama.

Četiri najbolja rada šalju se na daljnje korištenje Vijeću Europe. Za tri do četiri učenika Vijeće Europe će pokriti troškove posjeta institucijama Vijeća Europe. [ IZ DRUGIH IZVORA | azoo.hr ]