Zanimljivosti
BELIŠĆE > UDRUGA ZVONO
Još jedan uspješan festival ‘Zvoni zvono’
objavljeno: 23. svibnja 2017.

Festival je bio vrlo posjećen, zanimljiv i uspješan, a usmjeren je razvoju inkluzivnih i suradničkih metoda učenja i poučavanja te razvoju tolerancije i uvažavanja različitosti već od malih nogu. Trajao je tri dana, a radionice su sumjerene djeci i mladima s teškoćama i bez njih koji zajedno sudjeluju u različitim radionicama, surađuju te uče kako podržavati jedni druge.

Ove godine sudjelovalo je više od 300 djece i mladih, njihovih odgojitelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika. Festival je organiziran uz veliku podršku voditelja radionica te više od 15 volontera koji su se uključili u organizaciju Festivala. Prvi dan Festivala, 18. svibnja, na radionicama su sudjelovali najmlađi članovi zajednice, predškolci i učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, i to iz dječjih vrtića Maslačak, Maza i Moj bambi, iz škola Belišće, Veliškovci, Valpovo, Ladimirevci i Donji Miholjac te djeca SOS Dječjeg sela Ladimirevci predškolske i školske dobi. Sudjelovali su na različitim radionicama, učili nove vještine i podijelili svoja znanja s drugima, ali i upoznali nove vršnjake te stekli nova poznanstva i prijateljstva.

Na radionicama su učili o modeliranju gline, uvježbavali su plesne pokrete uz pomoć Plesnog studija Shine iz Osijeka, žonglirali sa žonglerima iz Kluba mladih Garaža, okušali se u vježbanju joge uz podršku studija Anahata Belišće te sudjelovali u drugim zanimljivim radionicama: gradnja, sportski poligon, vrtlarska i kuharska radionica, glazbena radionica. Učili su i štrikati i heklati te izrađivali okvire za fotografije, a imali su priliku okušati se i u oslikavanju majica. Ove godine suradnici Udruge Zvono iz DVD-a Veliškovci najmlađima su pripremili zanimljive vatrogasne igrice u kojima su svi uživali, a Škola za obuku pasa Prias iz Višnjevca učila ih je kako pristupiti poznatim i nepoznatim psima.

Osim djece, u Festival su bili uključeni i njihovi odgojitelji, učitelji, nastavnici i stručni suradnici, koji su ove godine bili na predavanju koje im je pripremio Mobilni tim SOS Dječjeg sela Ladimirevci – psihologinje Tihana Stapić, Andrea Žulj i Katarina Klasić. Ovogodišnje predavanje bilo je usmjereno na učenike s emocionalnim teškoćama te na savjetovanje odgojno-obrazovnih djelatnika o postupanju u različitim situacijama. Drugi dan Festivala bio je namijenjen učenicima 5. do 8. razreda te njihovim nastavnicima i stručnim suradnicima. Drugi dan na Festivalu su bili učenici osnovnih škola iz Belišća, Valpova, Ladimirevaca te učenici iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci, ali i članovi udruge Zvono. Učenici su sudjelovali na zanimljivim radionicama, poput šminkanja, izrade svijeća, na dizajnerskoj radionici tijekom koje su izrađivali torbice i oslikavali vlastite majice. Bila je organizirana i radionica „Trka sa zadacima“, gdje su uz podršku članova Kluba mladih Garaža upoznavali Belišće i učili o povijesti Belišća na zanimljiv način. I drugi dan organizirali smo plesnu radionicu, radionicu joge i stripa, a učenici su bili i na radionici konstruktorstva uz podršku nastavnice Violete Kardoš. Kako bi sve radionice bile trajno zabilježene, učenici su na filmskoj radionici učili kako snimati i montirati kratki film.
Nastavnici su sudjelovali na predavanju o temi „Međuvršnjački pritisak“ koje je pripremila mag. psych. Tihana Stapić, psihologinja Mobilnog tima SOS Dječjeg sela Ladimirevci.

Treći dan Festivala održao se u kampu Citadela, a bio je namijenjen mladima. U goste su nam došli članovi udruge Jaglac iz Orahovice, učenici Srednje ekonomske i upravne škole Osijek te mladi iz SOS Zajednice mladih Osijek. I treći su dan bile organizirane različite i zanimljive radionice, a posebno im se svidjelo veslanje i gađanje lukom i strijelom, što su im demonstrirali članovi Baraber extreme teama iz Belišća. Osim tih zanimljivih sportskih disciplina, mladi su se okušali u žongliranju i izradi prirodne kozmetike, a sudjelovali su i u Maloj školi kuhanja koju su organizirali Kotličari Belišće. Klub mladih Garaža, u suradnji s udrugom Zum Belišće, organizirao je i fotoradionicu te izložbu fotografija nastalih na radionici. Sudionici su bili i na radionici timskog rada. [ IZ DRUGIH MEDIJA | slavonski.hr ]