Iz školskog svijeta
OŠ MARINA GETALDIĆA, DUBROVNIK
U žitnici Rupe – Tajne iz Matovog sepeta
objavljeno: 23. svibnja 2017.

…u Etnografskom muzeju u žitnici Rupe radili na projektu ‘Tajne iz Matovog sepeta’.

Naime, učenici 3. razreda OŠ Marina Getaldića s učiteljicom Snježanom Viteškić te učenici 7. i 8. razreda iz iste škole s profesoricom Antonijom Muhoberac Kesovijom sudjelovali su na četiri radionice izrade kaširanog tovara sa sepetima, kojemu su dali ime Mato.

Simbol radišnosti, ustrajnosti, škrte zemlje, teškog rada, ljubimac obitelji, ujedno i najviše kritiziran, darivan najčešće ljudskim imenima, lokalni dekor cijele Dalmacije kojemu prijeti izumiranje, bio je glavno prijevozno i radno sredstvo dubrovačkog seljaka dugi niz godina, ali i nakon uginuća važan segment pučkog vjerovanja, osobito za pčelare. Nezamisliv je bez sepeta i sedla koje čuvamo u dubrovačkom Etnografskom muzeju, kao i primjerak tovareće lubanje koja je štitila pčele od uroka i zaraznih bolesti.

Svoje najlošije osobine prebacili smo na njega, a njegove najbolje pripisali smo sebi, o čemu svjedoče i danas živuće brojne fraze, izreke i rugalice. Mi smo uporni, radišni, inteligentni, nepotkupljivi i neustrašivi, a on je glup, tvrdoglav, lijen, ćudljiv… Je li to baš tako? Matovi sepeti poslužili su ovaj put ne za placu ili vinograd, nego za tajne učenika s kojima su nas počastili, progovarajući o tome što ih veseli, a što rastužuje u muzeju, školi i obitelji. Hvala na njima. Pokušat ćemo popraviti ono što im se ne sviđa, a veseli nas sve lijepo čime su nas pohvalili – kazala je muzejska pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša te dodala kako će Mata nakon lakiranja povjeriti na čuvanje OŠ Marina Getaldića, „jer još nemamo adekvatne prostorije u koje bi ga mogli smjestiti“.

Radionicama su prethodila predavanja na kojima su sudionici mogli vidjeti stare razglednice i fotografije koje svjedoče o suživotu čovjeka i tovara, a čuvaju se u Dubrovačkim muzejima. Radionice su osmislili i vodili muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša i restaurator Robert Kralj.

Edukativnu akciju muzeja (EMA) već dugi niz godina organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju u povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja. Ovogodišnja EMA obilježena je u gotovo svim hrvatskim muzejima, trajala je mjesec dana, od 18. travnja do 18. svibnja, a njezin naziv bio je “Tajne”. Tajna je skrivena činjenica poznata užem krugu osoba za koju postoji opravdan opći ili individualni interes da se znanje o njoj ne proširi. Tajna može biti na različitim razinama: državna, vojna, službena, poslovna ili osobna. Muzej sam po sebi jest čuvar tajni – muzejskih predmeta koji progovaraju o tajnama ljudi, zanimanja, događaja, zanata, umjetnosti, običaja, tabua, zgrada, društva, prirode, pojava (fenomena).

Dubrovački muzeji uključili su se putem tri programa: radionicama pod nazivom “Tajna iz tovarevog sepeta”, koje je organizirao Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja s muzejskom pedagoginjom Aleksandrom Pitešom i vanjskim suradnikom, restauratorom Robertom Kraljem, predavanjem “Tajna koncertne dvorane”, koji je održala viša kustosica Arheološkog muzeja Ivona Michl, te radionicama u Etnografskom muzeju, organiziranima u sklopu gostujuće izložbe Tehničkog muzeja Nikola Tesla „Priroda – laboratorij boja“, koje su vodile Katarina Ivanišin Kardum, jedna od autorica izložbe, te voditeljica Etnografskog muzeja Barbara Margaretić, uz pomoć preparatorice Marije Vraničić. [ IZ DRUGIH MEDIJA | dubrovnikportal.com ]