Zanimljivosti
OSNOVNA ŠKOLA PETRA KREŠIMIRA IV., ŠIBENIK
Učenici iz četiri europske zemlje u gostima
objavljeno: 23. svibnja 2017.

Tijekom tog tjedna ugostit će učitelje i učenike iz Rumunjske, Turske, Njemačke, Portugala i Poljske. Gosti će u našoj školi moći vidjeti primjere dobre prakse primjene igara u nastavi, sudjelovat će u školskim aktivnostima i zajedno s domaćinima u staroj gradskoj jezgri održati radionicu tradicionalnih plesova i igara njihovih zemalja. Ta radionica dio je pretprograma Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, a na njoj će sudjelovati i učenici iz OŠ Fausta Vrančića i OŠ Jurja Dalmatinca. Gosti će se upoznati s povijesnim, kulturnim i prirodnim znamenitostima našega grada i kraja. Posjetit će staru gradsku jezgru, otok Prvić i Memorijalni centar Fausta Vrančića te Nacionalni park Krka.

Završnicu susreta obilježit će natjecanje u različitim igrama, počevši od igre „Čovječe ne ljuti se“, koja će biti oslikana na dvorištu škole pa će učenici moći biti u ulozi figura, do utrke karićima. Cilj nam je pokazati kako je uz igru sve lakše i kako se uz igru lakše uči i razvija.

Tijekom ove školske godine kao aktivnosti projekta “Hands in Hands“ učenici viših razreda su odlazili u prve razrede, razred učenika s posebnim potrebama te u Dječji vrtić Šibenski tići i poučavali djecu igrama koje ona nisu znala. Djeca su uživala u tim susretima i željno ih svaki tjedan iščekivala. Drago nam je da su neke igre ponovno zaživjele na našem školskom igralištu, poput igre „gaze“, koju učenici prvog razreda, kao ni neke druge igre, uopće nisu znali.

Šibenski učenici napisali su sljedeće rečenice o igri:

  • Kad se igramo, nema granica za nas
  • Mi zaboravimo na vrijeme i probleme koje imamo
  • Tuga oko nas nestane i svijet postane bolje mjesto
  • Kad se igramo, nikad nismo sami
  • Mi možemo okrenuti nemoguće u moguće
  • Igra je sreća i sreća je da se dijeli
  • Daj mi svoju ruku i igrajmo se zajedno.

Što nam drugo preostaje – igrajmo se ovaj tjedan zajedno.

Ne prestanemo se igrati zato što starimo, nego starimo zato što se prestanemo igrati. [IZ DRUGIH IZVORA | os-petrakresimiracetvrtog-si ]