Zanimljivosti
ZANIMLJIVO VIĐENJE
Zašto se djeca više ne pokoravaju
objavljeno: 28. ožujka 2018.

Iako nam je to još neobično, djeca imaju priliku „bolje proći u životu“ jer su se manje pokoravala. Adaptacija kao glavni cilj odgoja više nije dovoljna djetetu da se odupre svim zahtjevima današnjice.

Danas se djeca manje boje roditelja. Dovode stvari u pitanje i spremna su se braniti. Nas odrasle to pomalo uznemiruje i umara.

Ali, do prije 40-ak godina jedan sposoban adolescent koji je bio spreman pokoravati se mogao je dogurati daleko u životu. Svijet je bio mali, mogućnosti kretanja ograničene.

Oko vrijednosti, normi, načina života i pravila postojao je društveni konsenzus i očekivanja su bila jasna. Puno toga je bilo predodređeno, a malo stvar izbora. Kad ste se željeli prilagoditi, našli biste svoje mjesto u svijetu rada, župi, nogometnom klubu. Danas je potrebno puno više od prilagodbe da bi čovjek vodio sretan i uspješan život.

Učinkovita kontrola je iluzija

Sve se čini moguće, sve izgleda dostupno. Možete cijeli dan konzumirati, biti u kontaktu, informirati se, kretati se unutar i izvan geografskih, realnih, virtualnih ili moralnih granica. Već s prvim smartphoneom stoji vam na raspolaganju cijeli svijet sa svim svojim lijepim i problematičnim stranama. Granice nestaju i, unatoč trudu roditelja, učinkovita kontrola je samo iluzija.

Čemu sada služi sposobnost prilagodbe? Prilagodbe čemu, kome? Zbog čega?

Većina mladih izložena je prekomjernoj ponudi svega. Nekad su postojale dvije-tri TV postaje, danas ih postoji više od nekoliko stotina. Na YouTubeu se dnevno pogleda više od četiri milijarde videa. Svake minute se učitava 60 minuta videosadržaja.

Ono što je ljudima danas zaista potrebno da se ne bi izgubili u realnosti novog milenija svakako je sposobnost da se odlučuje. Razgraničenje umjesto prilagodbe. Donositi odluke koje su za njega, njegovu okolinu i napokon društvo kojem pripada korisne na dugi rok.

Dijete prije svega treba znati tko je

Mnogi mladi ljudi su danas preopterećeni s obzirom na raznolike mogućnosti u odabiru profesije. Tu dolaze još varijante provedbe slobodnog vremena, virtualni paralelni svijet, ponude ideološke orijentacije, pripadanje grupama i promjene načina života.

Ako se odgoj oslanja samo na poslušnost i prilagodbu, teško će se formirati potrebna sposobnost odlučivanja. Da bih ja mogla donositi vlastite odluke i postavljati granice, moram najprije znati tko sam.

Što je meni dobro, a što nije? Kako reagiram na različite situacije? Što želim? Gdje su moje granice? Samo onaj tko vlastite temelje slijedi kao sigurne reference, moći će se založiti za sebe, zaštititi se i posložiti svoj život.

Kako očuvati sposobnu djecu u današnjem svijetu? „Ne trebamo odgajati svoju, oni će nas ionako imitirati“, ova rečenica Karla VALENTINA ističe vrijednu spoznaju, a to je da djeca uče „prema modelu“. Naš način razmišljanja, kako se nosimo sami sa sobom i drugima i krećemo se kroz život, to je njihov model. To ih inspirira i tjera ih da oponašaju i isprobavaju.

Jednako važno kao i autentični uzor je moći izvlačiti vlastite zaključke iz vlastitih iskustava. Roditelji smiju iznositi vlastito viđenje stvari, ali moraju djetetu ostaviti prostora da istu stvar drugačije doživi i ocijeni. To je vrlo važno za uspostavu sigurnosti u upravljanju vlastitim ja i njegovom rastu.

………………

NAPOMENA:

  • Beobachter – dvomjesečni magazin sa savjetima za obitelj, zdravlje, financije, stanovanje, poljoprivredu, kućanstvo.
  • Izvor: beobachter.ch