Školstvo u medijima
GĐA BACHMAYER ZA BILD PIŠE SVAKI PETAK
Zašto su učitelji tako blesavi?
objavljeno: 29. svibnja 2017.

…i trenutcima kad razbija glavu u razredu i zamornim odnosima s roditeljima.

Budući da želi zadržati posao, ostaje anonimna i piše blog pod imenom Bachmayer. Međutim, ime je jedino što će prešutjeti. Sve što se tiče škole secira izravno i nemilosrdno. Iznosi autentične priče o autentičnim učiteljima koji se često drže po strani ne želeći se miješati.

To ne postoji ni u jednoj struci. Učitelji bi trebali sve moći, iako nisu za sve obrazovani. Želite li da vas netko šiša, vadi zub ili popravlja auto ako nije za to obučen? Učiteljima izgleda svaka uloga pristaje.

U svom devetom razredu trebala sam poučavati učenike s nula znanja njemačkog jezika, dijagnosticirati različite poremećaje učenja, prepoznati različite vrste potreba i pronaći različite mjere potpore za svakog učenika i integrirati ih u nastavu. Ja trebam, ja trebam, ja trebam!

Da biste usvojili te vještine, potreban vam je cijeli studij, na primjer specijalizirana pedagogija ili njemački kao drugi jezik. Ja dobijem jedino neku vrstu ubrzanog treninga. U jedan dan trebam naučiti nešto za što su nekom potrebne četiri godine. I onda na nekom usavršavanju kažu: „Moraš učiniti to, to i to“.

Pametovanje i pljuvanje kolega ne služi ničemu

U mom šestom razredu sjedi sedam učenika koji jedva da znaju riječ njemačkog. „Što ću s njima?“ upitala sam kolegicu Birte očajnički. „Ne razumiju ni riječ od onoga što im govorim.“

Birte me je pogledala svisoka. „Moraš ih najprije testirati da vidiš kako stoje s jezikom, a onda za svakog postaviš cilj, ono što mora postići. Ali, kome ja to govorim, ti si ekspert za njemački.“

Priprema lekcija traje vječno

I sjedim tako nakon usavršavanja kod kuće i pokušavam pripremiti što nam je zadano da prenesemo na nastavi. Režem i lijepim male slike za tekst, prevodim, sastavljam lekcije za vježbanje usmene komunikacije i ispisujem plakate s gramatičkim pravilima. Uz to, pokušavam za svakog pojedinog učenika osmisliti ciljeve učenja.

Nakon tri sata pripreme sjednem pred televizor potpuno iscrpljena. Zasad mi je dobro išlo, ali tko će sad napraviti pripremu za ostatak nastave? Ispraviti sastave? Kontaktirati roditelje?

………………

NAPOMENA:

  • Bild – njemačke novine, najprodavanije neazijske novine. Postižu osmu po visini nakladu na svijetu.
  • Izvor: bild.de