Iz školskog svijeta
NOVA GLAZBENA MANIFESTACIJA
Održana 1. Dječja zborijada na Bundeku
objavljeno: 30. svibnja 2017.

Riječ je o glazbenoj manifestaciji za dječje zborove prije svega zagrebačkih škola, koju je pokrenula Ivana LUŠIĆ u organizaciji tvrtke MUSICA NOTA j.d.o.o. i pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana BANDIĆA.

Naime, u Zagrebu djeluje mnogo dječjih zborova, školskih zborova i zborova glazbenih škola, uglavnom nastupaju na školskim priredbama i sličnim zatvorenim produkcijama, ali ne postoji organizirana manifestacija za predstavljanje dječjeg pjevanja širokoj publici.

CILJ OVAKVOG ZBIVANJA je da Dječja zborijada postane tradicionalna manifestacija te da potiče naše najmlađe – DJECU da se još više bave pjevanjem kao kreativnim oblikom izražavanja.

Kad sam dobila e-mail od Ivane Lušić, najprije mi je na pamet palo nekoliko “negativnih” aspekata: svibanj – mjesec dana škola, mjesec vjerskih zbivanja, neradni dan… Dakle, kako okupiti zborske pjevače i roditelje da ih dovedu? No, nije bilo strašno, obično predrasude ostanu samo predrasude. Dio učenika me u startu obavijestio o obiteljskim obavezama i dogovorima, dok su mi ostali oduševljeno donosili potpisani papirić o suglasnosti roditelja. Hm, možda ipak nije tako strašno! Malo volje i proljeća u srcu i sve je moguće.

Na ovogodišnjoj Dječjoj zborijadi nastupili su zborovi zagrebačkih osnovnih škola, od onih najmanjih do srednjoškolaca. Predstavimo ih:

■ DJEČJI ZBOR ZAGREBAČKI ANĐELI®, koji djeluje od 2015. godine pod umjetničkim vodstvom Vitomira Ivanjeka, njeguje pjevanje i ples, a prima članove od 4 do 14 godina. Koreografiju zbora osmišljava plesna pedagoginja Sanja HRGETIĆ. Suradnici u zboru su Ines IVANJEK (zbor) i Mia CRNČIĆ (ritmika). Taj se zbor ističe osvojenim 1. mjestom po izboru publike i 2. mjestom po izboru žirija na Festivalu zborova Zagrebačke županije u Ivanić-Gradu 2016. te Zlatnom diplomom na natjecanju zborova u KD “Vatroslav Lisinski” u organizaciji Centra za glazbu Zagreb u studenom 2016. Više informacija o “Anđelima” može se naći OVDJE.

 

 ■ ZAGREBAČKI ALLEGRO pod vodstvom prof. Domagoja BRLEČIĆA djeluje već četiri godine i okuplja djecu od 4 do 14 godina. Dosad je snimio 15 autorskih pjesama (djeca sudjeluju u stvaranju teksta i glazbe), a naglasak je na stvaranju vlastitih pjesama kojima želi privući mlađe naraštaje. Dosad je ostvario više zapaženih nastupa na kojima je bio i nagrađivan.

ZBOR OŠ GRANEŠINA djeluje od 2011. godine u sklopu izvannastavnih aktivnosti u Osnovnoj školi Granešina. Zbor čine učenici od 5. do 8. razreda, a na Dječjoj zborijadi pridružuju im se i učenice 3. razreda. Najčešće nastupaju na školskim priredbama u povodu Božića i Dana škole, ali i izvan nje: na primjer na Božićnoj bajci Djeda Božićnjaka na Zagrebačkom velesajmu, na Dubrava festu (festival školskih himni), gdje je osvojio 1. mjesto. Voditeljica je Silvija FERARA, prof. mentor.

ZBOR OŠ MALEŠNICA okuplja 70 učenika od 2. do 8. razreda, pod umjetničkim vodstvom prof. Davorke MATIJEVIĆ. Zbor sudjeluje u radu na mjuziklima, filmovima i glazbeno-scenskim izričajima koji se redovito izvode u njegovoj školi. Od zapaženijih nastupa treba izdvojiti nastup na Županijskoj smotri zborova te na 13. Natjecanju pjevačkih zborova u Zagrebu. Radost druženja i aktivnog muziciranja njegova je jedina zadaća.

 ■ VOKALNI ANSAMBL BREZA osnovan je u školskoj godini 2015./2016., u njemu je 12-25 pjevača, a djeluje pod vodstvom prof. Renate IVOŠ-KRAJINE. Bavi se dvoglasnim i troglasnim repertoarom iz različitih glazbenih žanrova: filmska i klasična glazba, kanoni, tradicijska glazba i strofne popijevke. Ove godine VA Breza nastupio je u natjecateljskom dijelu Županijske smotre zborova i plasirao se na Državno natjecanje zborova u Varaždinu te ostvario zavidne rezultate.

ZBOR OŠ LJUBLJANICA od 2014. godine okuplja učenike od 2. do 6. razreda te njeguje jednoglasno i dvoglasno pjevanje na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Od mnoštva zapaženih nastupa valja istaknuti osvojeno 1. mjesto na natjecanju dječjih zborova Vedrofon 2015. u Belišću i 2. mjesto na istom natjecanju 2016. godine. Na 13. natjecanju pjevačkih zborova u KD “Vatroslav Lisinski” zbor je osvojio brončanu plaketu i 2. mjesto u konkurenciji dječjih zborova glazbenih i osnovnih škola. Taj zbor je dosad snimio i 2 videospota za Top listu Dječje TV. Voditeljice zbora su učiteljica Anđela DUMANČIĆ i prof. Katarina KALAJŽIĆ GOLAC.

Također treba napomenuti da je u sklopu Zborijade održana i likovno-literarna radionica Priča u boji, koju su pripremili i vodili Ljerka REBROVIĆ i Ivan PIPAN. Doista, ovakvih manifestacija u prirodi nema mnogo, stoga pozivam sve zborove da se dogodine prijave na Dječju zborijadu, jer je zaista prelijepo vidjeti i čuti ostale zborove, družiti se na suncu, šetati Bundekom uz mnoštvo božanstvenog šarenila cvijeća i dječjih osmijeha. Ne košta ništa, osim malo dobre volje… Pridužite nam se!

Nešto više možete pročitati na www.musicanota.hr, a na Youtubeovu na kanalu Musica note možete pogledati po jednu pjesmu svakog izvođača.

………

Silvija FERARA, prof. glazbene kulture | OŠ Granešina, Zagreb