Zanimljivosti
OŠ MANUŠ, SPLIT
‘Priča o glagoljici’
objavljeno: 30. svibnja 2017.

Autori su djeca, priču su napisali Ante DUPLANČIĆ, Nika TOKIĆ i Lucija ŠOLJAK, ilustratori su Kristina MUSTAPIĆ, Tao Matej VRLIĆ, Filip LOVRIĆ, Tea TOPČIĆ, Ivan MAKEDA, Ana BOROZAN, Lea BOKAVŠEK, Lucija BUDIĆ LETO, Venci WANG, Nina ŠTAMBUK, Niko KOŽUL, Stella BLAŽEVIĆ, Laura NIKOLANCI, Tončica KRSTULOVIĆ i Tina KRSTULOVIĆ, dok su zadnju stranicu oslikali Borna BOBANAC, Marko DAJAK i Karlo TUTA.

Ideja o glagoljici datira iz 2014. godine, a kako je do nje došlo, objasnila je učiteljica Jelica BALIĆ:

Prijavili smo se na projekt “Od starog pisma do novog prijateljstva” na EU Erasmus+, formirali partnerstva s četiri zemlje, Portugalom, Turskom, Poljskom i Rumunjskom, koje su se također prijavile. Prošli smo u konkurenciji 270 projekata. Ukupno ih je prošlo samo pet, a mi smo bili treći i dobili smo milijun kuna. Uslijedili su istraživačka nastava, kreativne radionice…

Još je dodala da su tako očuvali glagoljicu od zaborava…

Ona je dio hrvatskog identiteta i mislim da će se poput biserja prenositi generacijama.

Škola je sada usred novog projekta “Mi djeca EU kažemo”, ali vratimo se mi ovoj zanimljivoj slikovnici…

Gošća promocije bila je Gordana RIBIČIĆ iz biblioteke “Marko Marulić”, koja je čestitala školi na realizaciji dva vrlo zahtjevna projekta, te posebno istaknula da ravnateljica Marita GUĆ može biti ponosna na dobru komunikaciju među kolegama i djecom, koja je u konačnici dovela i do realizacije ove slikovnice.

Profesorica Lada REŽIĆ je rekla da je najteže bilo sažeto prepričati jako dugu priču, u čemu im je ona pomogla, a sve ostalo su djeca sama napravila.

Tijekom promocije svoja iskustva prepričavala su i djeca, a posebno zanimljivo je bilo kada je školski zbor izvodio popularnu “Štoriju”, usred koje su na opće iznenađenje “banuli” Goran KARAN, Mirella MEIĆ i Zorica BUČIĆ, te zapjevali zajedno s djecom i učiteljima.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | dalmatinskiportal.hr ]