Savjeti stručnjaka
DIJELITI ZNAČI VODITI BRIGU
Roditelji koji odgajaju ‘dobru’ djecu čine ovih 5 stvari
objavljeno: 16. ožujka 2018.

Današnje generacije opremljene su najnovijim tehnologijama koje ih sprječavaju da iziđu u prirodu i igraju se, tj. da se socijaliziraju na načine na koje smo mi to činili ili da se jednostavno zabavljaju.

Sve te promjene velik su izazov roditeljima koji, ako pitate dijete, nisu imali te sreće da uživaju u koristima današnje tehnologije.

Ti izazovi variraju na različite načine, ali glavna stvar je to da današnji roditelji odgajaju svoju djecu na posve drugačiji način od onog na koji su oni odgojeni, a ishodi brige tih roditelja su njihov najveći izazov.

Hoće li moje dijete naučiti kako biti potpuna osoba, kako imati dobre manire, kako se povezati i stvoriti odnose s drugima i komunicirati otvoreno i slobodno?

Svaki roditelj postavlja sebi ista pitanja: Jesam li nešto zaboravio? Činim li sve ispravno? Hoće li moje dijete uspjeti u životu?

Psiholozi na Sveučilištu Harvard razmišljali su o istim pitanjima i otkrili da postoji nekoliko elemenata koji su još vrlo važni i temeljni za djetinjstvo svakog djeteta. Odgojiti dobro prilagođeno dijete u ovim promjenjivim vremenima nije toliko komplicirano kao što možda mislite.

5 tajni za odgajanje dobrog djeteta, prema harvardskim psiholozima

■ PROVOĐENJE KVALITETNOG VREMENA S DJECOM

Nije dovoljno da budete samo fizički prisutni uz dijete – morate biti potpuno uz njih. To znači da nikakva Xbox igraća konzola ili novi iPhone ne može zamijeniti povezanost kakvu dijete zaista treba. Otvorenom komunikacijom, pažljivim slušanjem i zajednički provedenim vremenom vaše dijete će naučiti kako biti obzirna i brižna osoba i sjećati se svog djetinjstva kao pozitivnog iskustva.

Vaše dijete bi vrlo rado željelo imati pravu osobu u svom životu s kojom može pričati i dijeliti ideje i iskustva.

Pitajte ga kakav je bio njegov dan, pažljivo slušajte i raspravljate zajedno o njegovim dvojbama. Djeca također moraju iskusiti te stvari iz vlastite perspektive.

Otkrijte koje su njihove najdraže stvari i pokušajte naučiti kako igrati njihove najdraže igre – ona će uživati u dijeljenju svoje „zabave“ s vama!

Pročitajte im knjigu prije spavanja. Ili jednostavno budite pokraj njih cijelim svojim bićem i priznajte njihove emocije.

U PRAKTIČNOM SMISLU:

  • posvetite nešto svog vremena igrajući njihove najdraže igre s njima
  • pročitajte im priču prije spavanja i uživajte u njoj zajedno s djetetom
  • postavite im pitanja o njihovom danu, poput:
  • Koji je bio najteži dio tvog dana?
  • Je li netko napravio nešto lijepo za tebe danas?
  • Jesi li ti napravio nešto lijepo za nekog?
  • Što si naučio danas?

 ■ NEKA VAŠA DJECA U VAMA PREPOZNAJU SNAŽNOG MORALNOG UZORA I MENTORA

Djeca najviše uče iz svog okruženja, posebno u ranoj dobi. Ono što radite jest ono što će ona postati. Zbog toga biste uvijek trebali obraćati pozornost na svoje manire i djela i biti spremni priznati pogrješke i vlastitu krivnju. Pokažite svom djetetu da vam je stalo i da ste spremni prihvatiti vlastite grješke i raditi na njima.

Rezultat koji želite vidjeti u svom djetetu dolazi iz truda koji ulažete u samoga sebe. Prakticirajte poštenje, pravednost i brigu za sebe, jer to će naučiti vaše dijete da usvoji iste navike. Ključ svega jest da popričati o ovim stvarima sa svojim djetetom.

Cilj je pokazati svom djetetu dobre manire, poniznost i poštenje. To će ga ohrabriti da u svojim problemima uvijek traži pozitivan ishod.

Vaše dijete će se ugledati na vas samo ako zaradite njegovo poštovanje i povjerenje. To možete postići tako da mu pokažete da ste i ljudsko biće, sa svim svojim manjkavostima i prednostima.

U PRAKTIČNOM SMISLU:

  • priznajte svoje pogrješke, ispričajte se i pokažite da se želite iskupiti
  • recite svom djetetu kako planirate izbjeći tu pogrješku i ono što ste naučili iz nje
  • pronađite energiju koja će vam trebati da biste mogli biti pažljiviji i brižniji prema drugima.

■ NAUČITE SVOJE DIJETE DA SE BRINE ZA DRUGE I POSTAVITE VISOKA ETIČKA OČEKIVANJA

Vaše dijete mora se socijalizirati i povezati s drugima na ispravan način. Briga za sreću drugih i izbjegavanje sebičnosti mogu biti vrlo korisni za budućnost vašeg djeteta.

Vrlo je važno da djeca čuju od svojih roditelja kako je briga za druge jedan od prioriteta, te da je jednako važna kao i njihova vlastita sreća.

Iako većina roditelja kaže da je njihov prioritet da im djeca budu brižna prema drugima, sama djeca često ne čuju tu poruku.

Zato morate postaviti visoka etička očekivanja. Naučite ih da naprave pravu stvar čak i kad je to teško i budite njihov uzor u tome.

Odgovornosti i obaveze su nešto na što uvijek morate podsjetiti svoje dijete. One dolaze u raznim oblicima: kućanski zadatci, školske odgovornosti, manire, prijatelji i obećanja.

Podsjetite djecu da nisu sama i da drugi od njih imaju određena očekivanja koja moraju biti spremna ispuniti, zato što mogu.

U PRAKTIČNOM SMISLU:

  • promijenite poruku koju im šaljete svakodnevno iz „Najvažnija stvar jest da si sretan“ u „Najvažnija stvar jest da si brižan i sretan.“
  • ohrabrite svoje dijete da promisli o posljedicama svojih djela i o tome kakve bi one mogle biti za druge.

■ POTIČITE DJECU DA VJEŽBAJU ZAHVALNOST I RAZUMIJEVANJE

Dijete koje nije razmaženo je ono koje prepoznaje ulogu drugih u svom životu na zdrav način. To prepoznavanje dolazi uz zahvalnost prema ljudima koji doprinose njegovom životu.

Ljudi koji prakticiraju zahvalnost na redovnoj bazi vjerojatnije će biti spremniji pomoći drugima, pokazati velikodušnost, suosjećanje i oprostiti nekome. Oni će također vjerojatnije biti sretniji i zdraviji.

Neka njihova navika počne od učenja vaših djela. Budite spremni pokazati zahvalnost za nešto lijepo što oni rade za vas – ali budite oprezni!

Pokazati previše zahvalnosti za stvari koje su ionako trebali napraviti može ih razmaziti!

Očekujte od njih da redovito pomažu, na primjer u kućanskim poslovima i slično, te pohvalite samo neuobičajene činove ljubaznosti. Kad su takva djela dio rutine i nešto što jednostavno očekujete od njih bez nagrade, ona će vjerojatnije postati dio njihove svakodnevne rutine.

U PRAKTIČNOM SMISLU:

  • potaknite svoje dijete da bude zahvalno. Budite spremni primiti zahvalnost za svoje nesvakidašnje činove ljubaznosti i velikodušnosti prema njima.
  • ohrabrite ih da izražavaju zahvalnost članovima obitelji, učiteljima ili drugima koji pridonose njihovim životima.

 ■ NAUČITE IH DA VIDE VELIKU SLIKU

Činjenica je da djeca suosjećaju i brinu se za mali krug prijatelja i obitelji. To je vrlo često, naravno, ali pravi izazov je poučavati djecu da počnu misliti o ljudima izvan tog kruga.

Taj veći krug mogao bi uključivati novo dijete u razredu, druge ljude koji rade u njihovoj školi, osobu koja ne govori njihov jezik ili nekog tko živi u dalekoj zemlji. Djeca moraju znati da njihove misli i djela mogu utjecati na zajednicu.

Važno je da djeca nauče brižno slušati osobe u svom užem krugu, ali i da mogu vidjeti širu sliku te uzeti u obzir ljude s kojima komuniciraju svaki dan.

U PRAKTIČNOM SMISLU:

  • ohrabrite svoje dijete da razmisli o perspektivama i osjećajima drugih, pogotovo onih koji su možda ranjivi
  • raspravljate o problemima s kojima se susreću drugi ljudi, poput različitih iskustava djece u drugim zemljama ili zajednicama.

Djetinjstvo je doba života u kojem se oblikuje najveći dio vaše osobnosti. To je razlog zbog kojeg biste trebali početi obraćati pozornost na razvoj djece, na najbolji mogući način na koji možete – pomažući im da razumiju glavne stvari koje ih čine cjelokupnim osobama.

DIJELITI ZNAČI VODITI BRIGU. [ IZ STRANIH MEDIJA | curiousmindmagazine.com ]