Savjeti stručnjaka
MITOVI I IZNENAĐUJUĆE KARAKTERISTIKE INTROVERTIRANOSTI
11 supermoći introvertiranog djeteta
objavljeno: 23. srpnja 2019.

Nekoliko je mitova o introvertiranoj djeci:

  • nervozna su
  • ne vole druge ljude
  • ne žele se socijalizirati
  • u osnovi su sramežljivi ljudi.

Ako si introvertiran, ne znači da si nedruštven, samo reagiraš na okolinu drugačije od neke druge djece. Ne mora značiti da si sramežljiv, zapravo postoji razlika između introvertiranosti i sramežljivosti. Sramežljivost se iskazuje kad se bojiš da će te drugi ocijeniti negativno. Introvert je netko tko preferira tiho i manje stimulativno okruženje, netko tko puni svoje baterije tako što provodi puno vremena sam.

Budući da nam društvo često poručuje da ćemo napredovati ako iziđemo iz vlastitog štita, introvertirana osoba se ponekad osjeća kao jedina na svijetu koja želi uzeti pauzu i razmisliti. Ali, introvertiranost je zapravo vrlo učestala. Vjeruje se da je otprilike pola ljudi introvertirano. Znači, ako imate 30-ero djece u razredu, njih 15 je možda introvertirano. I svaki od njih ima supermoći.

  • Ako si introvert, ovo su tvoje supermoći:

1) Njeguješ duboka prijateljstva

Možda je velika, bučna zabava tebi previše, ali obožavaš razgovarati s bliskim prijateljima. Vrlo si dobar slušač, ostvaruješ bliska, dugotrajna prijateljstva. To je jedna od sjajnih nagrada introvertiranosti.

2) Sjajan si čitač i pisac

Introvertirane osobe često vole čitati, to je dio njihova vremena provedenog sa samim sobom, a što više čitaš, bolje pišeš.

Vremenski ograničeni pisani zadatci poput zadaćnice ili sastava možda ti nisu omiljeni jer voliš uzeti vremena i prostora da izvažeš argumente i dobro razmisliš prije nego što nešto napišeš. Ali, zato imaš sposobnost pisati priče s detaljnim opisima karaktera, ambijenta i konflikata. Možda ćeš se složiti s onim što je rekao pisac znanstvene fantastike Isaac ASIMOV: „Pisanje mi je razmišljanje kroz prste“.

3) Ti si oprezan i savjestan

Naravno, rizik se ponekad isplati, ali ti smatraš da je bolje razmisliti prije nego što u nešto uroniš. Informacija dulje putuje kroz introvertirani mozak nego ekstrovertirani. Budući da proučavaš nove situacije prije nego povučeš potez, imaš više šansi donijeti pravu odluku.

4) Imaš nevjerojatne ideje

Budući da uzimaš sebi vremena da razmisliš i poslušaš sam sebe, dolaziš do raznih vrlo zanimljivih ideja. Nastavi slušati sebe!

5) Ti si sjajan vođa

Ovo će te možda iznenaditi, ali imaš nevjerojatne karakteristike vođe! Introvertirani vođe pokazuju smirenost u vremenima krize, govore promišljeno i postavljaju sjajna pitanja.

6) Ti imaš dar za rješavanje problema

Ti imaš veću, gušću sivu tvar u svom prefrontalnom korteksu (centar u mozgu odgovoran za rješavanje kompleksnih problema, procesuiranje procesa i donošenje odluka) od svojih ekstrovertiranih vršnjaka. Kad se suočiš s izazovom, koristiš energiju svog mozga kako bi temeljno razradio rješenja. Tvoj mozak je doslovno građen za promišljanje stvari.

7) Imaš moć zapažanja

Ti razmišljaš o raznim stvarima, primjećuješ i istražuješ svoju okolinu. Budući da kao introvert ponovno prolaziš razne situacije i imaš sklonost da u svojoj mašti kreiraš svjetove, sklon si pamtiti žive slike i detalje. Zbog toga imaš i sjajno pamćenje i pamtiš svoje i priče drugih ljudi.

8) Ti si pouzdan

Čak iako to ne pokazuju, odrasli ti vjeruju, mogu se osloniti na tebe i smatraju te vjerodostojnim. Ti si organiziran, lakše ti je održati obećanje i kreirati planove jer promisliš prije nego što nešto učiniš.

9) Ti si pošten

S obzirom na to da si sjajan slušatelj, uvijek poslušaš sve strane i razmotriš sve okolnosti prije nego što doneseš sud. Ti znaš slušati mozgom, ne samo ušima.

10) Ti si miroljubiv

Introverti su rijetko zlostavljači jer, prije nego što se upuste u sukob, najprije će pokušati naći prave riječi kako bi obranili svoje stajalište. Introverti često smiruju ljude u svojoj blizini. To ne znači da se introvertirane osobe nikad ne uzbuđuju, nego da imaju sklonost smirivati situaciju, posebno u teškim situacijama.

11) Ti poznaješ sebe

Budući da često provodiš vrijeme sam i uživaš u svojim mislima, znaš puno o sebi i možeš predvidjeti kako ćeš se osjećati u različitim situacijama. Razmišljanje o sebi i tome što ti je zaista važno sjajan je način iskorištavanja svojih prednosti u svrhu vlastitog napretka.

………………

NAPOMENA:

  • GoZen! – edukativni programi, alati i videozapisi za pomoć edukatorima i roditeljima. Sve što se ovdje događa slijedi princip da se emotivna dobrobit kultivira praksom.
  • Izvor: gozen.com