Školska knjiga za vas
FIDGET SPINNER MOŽETE NABAVITI U KNJIŽARAMA ŠKOLSKE KNJIGE
Sve o igrački za kojom su klinci potpuno poludjeli
objavljeno: 1. lipnja 2017.

Igračka koja je munjevito osvojila zemaljsku kuglu postoji već od devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je osmišljena kao pomoćni alat u obrazovanju.

Fidget spinneri izvorno su dizajnirani kako bi pomogli učenicima s poremećajima pozornosti. Kako je CNN-u objasnila Elaine TAYLOR-KLAUS, suosnivačica organizacije Impact ADHD, koja pomaže djeci s poremećajima pozornosti i njihovim roditeljima, kod nekih osoba s dijagnozom ADHD-a postoji potreba za stalnom stimulacijom.

“Tu pozadinsku potrebu za nekom kretnjom koja kod takvih osoba često ispliva u prvi plan zadovoljava korištenje fidget spinnera, što im omogućuje da se lakše usredotoče na ono što im je važno”, kaže Elaine Taylor-Klaus.

Za primjer navodi prematanje olovki po rukama, presavijanje papira ili crtanje pri obavljanju različitih zadataka, ili čak sudjelovanje na važnim sastancima, gdje fidget spinner može biti moćan alat.

“Liječnik vam ne može propisati preokupaciju, ali psiholog bi nakon izvršene procjene mogao to navesti među preporukama”, kaže Taylor-Klaus.

Korisnost fidget spinnera posvjedočio je CNN-u na vlastitom iskustvu srednjoškolac Jaylon Rozier, koji ga je počeo koristiti mjesecima prije nego je postigao veliku popularnost.

Rozier ima epilepsiju i, kako kaže, lijekovi koje koristi da bi je kontrolirao povećavaju njegovu potrebu za kretanjem.

Fidget spinneri dolaze u različitim varijantama, izrađeni od silikona, plastike ili metala, oslikani različitim uzorcima ili čak opremljeni LED diodama, piše Tportal.

FIDGET SPINNERE, trenutačno najveći hit među klincima i u Hrvatskoj, već početkom lipnja moći ćete nabaviti i u knjižarama ŠKOLSKE KNJIGE.

Popularnost mu ne opada ni unatoč velikim naporima nekih da zauvijek zaustave ovaj globalni trend.